Skip to main content

Ομερτά για τα κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ - Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ πρυτανείας-ΕΛΑΣ

Μπαλάκι οι ευθύνες για τη διοργάνωση των κορωνοπάρτι από τις Πρυτανικές Αρχές και την αστυνομία - Η ομερτά, ο φόβος και η φάμπρικα.

Ο νόμος της σιωπής βασιλεύει εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη διοργάνωση και διεξαγωγή των παράνομων κορωνοπάρτι τα Σαββατοκύριακα εντός του ιδρύματος.

Τα πάρτι χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες, τα μεγάλα πάρτι που διεξάγονται κατά κύριο λόγο στα γνωστά και ως «γρασίδια» της φιλοσοφικής, δίπλα από την «παλιά» Φιλοσοφική και το νεότερο κτίσμα, αλλά και σε άλλα μικρότερα που στήνονται στα «στέκια», όπως αυτό του Βιολογικού.

Η «ομερτά» και ο φόβος

Πολλοί βλέπουν, αλλά τα στόματα μένουν ερμητικά κλειστά. Κανείς δεν θέλει να παίξει κορόνα γράμματα τη ζωή του μιλώντας δημόσια για όσα συμβαίνουν είτε από φόβο μιας επίθεσης είτε για να μην χάσει τη δουλειά του.

Η φύλαξη του Πανεπιστημίου από σεκιούριτι, αποδεικνύεται κενό γράμμα. Οι υπάλληλοι κάνουν ότι μπορούν αλλά τις περισσότερες φορές γίνονται απλά μάρτυρες των όσων διαδραματίζονται, ανήμποροι ουσιαστικά να αντιδράσουν. Όταν δε τα πάρτι βρίσκονται σε εξέλιξη απλά τα παρατηρούν καθώς δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με εκατοντάδες άτομα, φοβούμενοι για την σωματική τους ακεραιότητα. «Έχουμε περάσει πάρα πολλά και περνάμε, εμείς εδώ παίζουμε τη ζωή μας, είμαστε σε μια λεπτή γραμμή» σημειώνει με νόημα ένας από τους φύλακες, με εμφανή την αγωνία στο πρόσωπό του και συνεχίζει «όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με 1500 άτομα, τι να κάνεις» αναρωτιέται ο ίδιος.

Η φάμπρικα των κορωνοπάρτι

Τα πρώτα πάρτι ξεκίνησαν ως αυθόρμητες συγκεντρώσεις νεαρών ατόμων, φοιτητών, που ήθελαν να ξεδώσουν από τον εγκλεισμό και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς ήταν κλειστά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, γρήγορα, επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη της νεολαίας για διασκέδαση αλλά και την απουσία των αρχών, στήνοντας μια ολόκληρη φάμπρικα.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν η υποστήριξη των πάρτι των φοιτητικών συλλόγων με ηχοσυστήματα, dj, κάβες κ.α. ήταν μια πολύ επικερδής επιχείρηση, με μεγάλα κέρδη για τους προμηθευτές.

Οι χώροι του πανεπιστημίου αποδείχθηκαν κατάλληλοι για το στήσιμο της φάμπρικας των παράνομων κορωνοπάρτι. Οι πολλές είσοδοι, ο χαμηλός φωτισμός, τα ψηλά κτήρια, οι τοίχοι, και τα δέντρα ήταν το ιδανικό σκηνικό για να μετατρέψουν το campus σε θερινό club με δυνατή μουσική από ηχοσυστήματα, dj, και άφθονο αλκοόλ.

Κάτω από τη μύτη των αρμόδιων των Πρυτανικών αρχών εισέρχονταν στον αύλειο χώρο οι ηχητικές εγκαταστάσεις άλλοτε με αυτοκίνητα και άλλοτε με τα χέρια, ακόμη και από τα κάγκελα στην Εθνικής Αμύνης, με κάποιους να τα σηκώνουν απ' έξω και άλλους να τα υποδέχονται από μέσα. Όταν δεν μπορούσαν να τραβήξουν ρεύμα από το πανεπιστήμιο, έφερναν γεννήτριες ή χρησιμοποιούσαν τις μπαταρίες των οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες στα 2-3 τελευταία πάρτι δεν χρησιμοποιήθηκαν ηχεία αλλά τα δυνατά ηχοσυστήματα αυτοκινήτων.

Και επειδή διασκέδαση με μουσική χωρίς αλκοόλ δεν γίνεται, οι προμηθευτές εφοδιάζουν τα πάρτι μεταφέροντας τις κάσες με καροτσάκια, ενώ ποσότητες κουβαλούν οι συμμετέχοντες μέσα στα σακίδιά τους.

Πώς διαφημίζονται



Τα κορωνοπάρτι δεν διαφημίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο προκειμένου να μην πέσουν στην αντίληψη των αρχών, αλλά μέσα από δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όχι τόσο διαδεδομένα όσο το facebook. Κάποιες φορές αρκεί ένα “story” στο instagram ως προάγγελος αυτών που θα ακολουθήσουν, με την πληροφορία να διαδίδεται σε χρόνο ρεκόρ και εκατοντάδες άτομα να προσέρχονται στο χώρο του πανεπιστημίου.

Ένας άλλο τρόπος  ενημέρωσης για όσους όμως θέλουν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις λόγου χάρη για ενίσχυση μιας κατάληψης, από κινηματικούς χώρους πάλι εντός του ΑΠΘ, είναι μέσα από ιστοσελίδες, όπου γίνονται δημοσιεύσεις, για την ώρα και το μέρος.  

Πινγκ – πονγκ ανάμεσα στις Πρυτανικές αρχές και αστυνομία

Από το πρώτο πάρτι μέχρι και το τελευταίο το Σάββατο 19 Ιουνίου, όπου είχαμε και τον τραυματισμό 19χρονης φοιτήτριας από πτώση σε φρεάτιο στη Φιλοσοφική, Πρυτανικές αρχές και αστυνομία πετούν το μπαλάκι είτε ο ένας στον άλλο, είτε στην εξέδρα.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στη Voria.gr αναφέρει ότι η ευθύνη για την πάταξη των παράνομων, όπως τα χαρακτηρίζει και ο ίδιος πάρτι, είναι της αστυνομίας. Σημειώνει δε ότι έχει στείλει πολλά έγγραφα στις αρχές, τόσο στην εισαγγελία όσο και στο ΣΔΟΕ για να διερευνήσουν περαιτέρω την κατάσταση. Για την αστυνομία αναφέρει ότι κάνει περιπολίες πέριξ του ιδρύματος μέσα στην εβδομάδα αλλά όχι την Παρασκευή και το Σάββατο όπου γίνονται τα πάρτι.

Ο Πρύτανης επισημαίνει ότι ο χώρος του campus είναι πολύ μεγάλος, και παρά τις όποιες προσπάθειες για φύλαξή του, υπάρχουν κάποιες «μαύρες τρύπες» από την πλευρά του μετρό και φυσικά από την πλευρά του ΑΧΕΠΑ.

Αστυνομικές πηγές τονίζουν στη Voria.gr ότι η παρουσία της αστυνομίας πέριξ του ΑΠΘ έχει αυξηθεί τις ώρες που ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας για να κάνει ελέγχους και όποτε έχει κληθεί για κάποιον συμβάν όπως με την 19χρονη κοπέλα και τον νεαρό που τραυματίστηκε από τον εκσκαφέα, έχει επέμβει άμεσα. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η αστυνομία πρέπει να ενημερώνεται θεσμικά από τις πρυτανικές προκειμένου να επέμβει και όχι από ανώνυμα ή επώνυμα τηλεφωνήματα και τονίζει ότι η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει προληπτικούς ελέγχους μέσα στα Πανεπιστήμια για μουσική λέγοντας με νόημα «το σπίτι είναι άλλου να το φυλάξει».

Η οπτική των φοιτητών

Φοιτητές οι οποίοι μίλησαν στη Voria.gr για το θέμα αναφέρουν ότι τέτοιες εικόνες και συμβάντα δεν κάνουν καλό στην εικόνα του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας και αμαυρώνουν την προσπάθεια που κάνουν οι ίδιοι οι φοιτητές τόσο για να σπουδάσουν όσο και για να κρατήσουν ως φοιτητικό κίνημα έξω από τις σχολές άτομα που δεν έχουν σχέση με την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Κάποιοι άλλοι τονίζουν ότι η διοργάνωση αυτών των πάρτι αποτελεί την καλύτερη δικαιολογία για την Κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα αστυνομοκρατίας και να φέρει την αστυνομία έξω αλλά ακόμη και μέσα στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.