Skip to main content

Ανησυχία για τον εορτασμό των Θεοφανείων - «Οι ανεμβολίαστοι να μην πάνε καθόλου»

Η πλειονότητα των Μητροπόλεων θα πραγματοποιήσει την τελετή αγιασμού των υδάτων με λιτό τρόπο για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Ανησυχία στους ειδικούς έχει προκαλέσει η αυριανή ημέρα εορτασμού των Θεοφανείων, αφού οι κατά τόπους τελετές Αγιασμού των Υδάτων στη χώρα, μπορεί να προκαλέσουν συνθήκες συνωστισμού.

Αναφερόμενος στα Θεοφάνεια σήμερα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι όλες οι μαζικές συναθροίσεις προκαλούν ανησυχία.

Συνέστησε δε τη διεξαγωγή self test, την τήρηση αποστάσεων, ενώ κάλεσε τους ανεμβολίαστους να μην προσέλθουν.

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Η Ιερά Σύνοδος, κρατά χαμηλούς τόνους και δεν έχει εκδώσει δική της εγκύκλιο, αλλά απέστειλε προς όλες τις Μητροπόλεις την σχετική ΚΥΑ που έχουν εκδώσει τα συναρμόδια υπουργεία και ζήτησε την πιστή εφαρμογή της.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, για την είσοδο στους ναούς απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test για τους ανεμβολίαστους. Εξάλλου, τόσο εντός όσο και εκτός των ναών, οι πιστοί θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλο, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (τύπου ΚΝ 95 ή FFP 2).

Το θέμα που τίθεται, με δεδομένη την μεγάλη προσέλευση πιστών για την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, όπως άλλωστε συνέβη και τα Χριστούγεννα είναι ότι η Εκκλησία δεν έχει την δυνατότητα ελέγχου των πιστοποιητικών όσων εισέρχονται στους ναούς, πόσο μάλλον να ελέγχει την τήρηση των μέτρων σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους θα γίνει η ρίψη του Σταυρού.

Για το πώς θα γίνει ο εορτασμός την ημέρα των Θεοφανείων ρωτήθηκε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απάντησε τα εξής: «Ηδη, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται εντός και εκτός των ναών. Οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς έχοντας κάνει rapid test . Για την τελετή του αγιασμού των Υδάτων στον εξωτερικό χώρο θα τηρούνται κανονικά ο αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας η μάσκας υψηλής προστασίας».

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των Μητροπόλεων θα πραγματοποιήσει την τελετή αγιασμού των υδάτων με λιτό τρόπο για την αποφυγή διασποράς του ιού τηρώντας όμως την παράδοση της ρίψης του σταυρού στο νερό.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, στην πλειοψηφία τους οι εκδηλώσεις για τον Αγιασμό των Υδάτων θα γίνουν κανονικά, με τήρηση των μέτρων.

Η ρίψη του Σταυρού στην παλιά παραλία θα γίνει κανονικά στις 11.00, ενώ πιστοί αναμένεται να βουτήξουν τηρώντας το έθιμο.

Στην Καλαμαριά θα γίνουν τρεις ρίψεις του Σταυρού, σε Ναυτικό Όμιλο, Σκάλα Αρετσούς και Πλάζ Αρετσούς, χωρίς όμως λιτανεία και πιστούς που θα βουτήξουν.

Στον δήμο Θερμαϊκού η ρίψη του Σταυρού θα γίνει στη Νέα Μηχανιώνα χωρίς λιτανεία και πιστούς που θα βουτήξουν, ενώ στον Λαγκαδά η ρίψη θα γίνει στα Λουτρά και στη λίμνη Κορώνεια και πάλι χωρίς πιστούς που θα βουτήξουν.

Στον δήμο Αμπελκοκήπων Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών οι προγραμματισμένες τελετές Αγιασμού των Υδάτων δεν θα γίνουν υπό τον φόβο έξαρσης των κρουσμάστων