Skip to main content

Ομιλία Μιχάλη Σάλλα στο Money Show

«Θα εξομαλυνθούν τα περιορισμένα προβλήματα ρευστότητας που ακόμα παρατηρούνται», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς σε ομιλία του στο Money Show
Στους τρόπους και τις μεθόδους με τις οποίες το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να ενισχύσει τα ταμεία του με πολλά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, περιορίζοντας μάλιστα σημαντικά το δημόσιο χρέος, επικεντρώθηκε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που οργάνωσε η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του φετινού Money Show.

Για τις δημόσιες δαπάνες ο κ. Σάλλας διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα πρέπει η διαφάνεια και ο έλεγχός τους να τεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής για όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «οφείλουν οι διοικούντες να αναλαμβάνουν δημόσια την ευθύνη της διαχείρισης που τους αναθέτει η πολιτεία». Αναφορικά με τα τακτικά έσοδα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο επανασχεδιασμός και η ριζική αναμόρφωση της λογικής με την οποία αντιμετωπίζεται η είσπραξη του ΦΠΑ θα μπορούσε να αποφέρει στο δημόσιο πολλά δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε «αν εισπράττονταν τα μισά από τα διαφυγόντα έσοδα του ΦΠΑ του 2006, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ, το έλλειμμα θα ήταν μικρότερο κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Διευκρίνισε δε ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι σύμμαχος των φορολογικών αρχών για την αποκατάσταση της φορολογικής νομιμότητας στην είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ, αλλά και στην αύξηση του φόρου εισοδήματος που θα επιφέρει.

Ρυθμίσεις που ενισχύουν με 13-15 δισ. ευρώ τα ταμεία του δημοσίου το 2010

Σχετικά με τα έκτακτα έσοδα και το χρέος, ο κ. Σάλλας υποστήριξε ότι μόνο με την εφαρμογή του θεσμού του Sales and leaseback, επί ιδιοχρησιμοποιούμενων από το δημόσιο ακινήτων σημαντικής εμπορικής αξίας, η πολιτεία θα μπορούσε να αποκομίσει εντός του 2010 ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο κ. Σάλλας μίλησε και για μερική ιδιωτικοποίηση μη στρατηγικών επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου, χωρίς, όπως ανέφερε, να αποδυναμώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους.

Τέτοιες είναι, όπως σημείωσε οι ΟΠΑΠ, ιππόδρομος και επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Υπογράμμισε ότι με έναν πρόχειρο υπολογισμό το δημόσιο μπορεί να αποκομίσει από μια τέτοια διαρθρωτική παρέμβαση πάνω από 3 δισ. ευρώ. «Μόνο του ΟΠΑΠ η κεφαλαιοποίηση υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ», τόνισε και πρόσθεσε, «το δημόσιο παραχωρώντας ένα 30% και το Management σε στρατηγικό επενδυτή θα μπορούσε να αποκομίσει κεφάλαια 2,5-3,5 δισ. ευρώ». Συνέχισε λέγοντας ότι από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τις στρατηγικές μετοχοποιήσεις, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν πάνω από 5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) και πρόσθεσε ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να υπερδιπλασιασθεί, αν αντιμετωπίζονταν ριζικά και θαρραλέα μια σειρά εκκρεμοτήτων.

Αναφορικά δε με το θέμα των ημιυπαίθριων ή των υπερβάσεων του συντελεστή δόμησης, ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι δύναται να συγκεντρωθούν αθροιστικά πάνω από 5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα εξομαλυνθούν τα περιορισμένα προβλήματα ρευστότητας που ακόμα παρατηρούνται», με τη σταδιακή αποκατάσταση των διεθνών χρηματοοικονομικών εξελίξεων σε συνδυασμό με την υλοποίηση της δέσμευσης για εξόφληση των περίπου 10 δισ. ευρώ που χρωστά η πολιτεία σε διάφορους κλάδους.

Επανέλαβε δε την πεποίθηση να δοθούν σε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις τα 15 δισ. ευρώ εγγύηση από το πακέτο στήριξης προς τις τράπεζες που δε χρησιμοποιήθηκαν. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι από το συνολικό ποσό αυτό, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα μόλις τα 2 δισ. ευρώ.

Στο θέμα «νίκης» της Ελλάδας στη «μάχη» της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι τρεις είναι οι δρόμοι και αφορούν σε τεχνολογία και ποιότητα, διεθνοποίηση και εξωστρέφεια και ανάπτυξη των υποδομών και δικτύων. Μεταξύ άλλων ο κ. Σάλλας υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων ΣΔΙΤ, ενώ αναφορά έκανε και στο θέμα της πράσινης επιχειρηματικότητας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ