Skip to main content

Όμιλος Παυλίδη: Τζίρος πάνω από 100 εκατ. ευρώ, με EBITDA πάνω από 50 εκατ. ευρώ

Παρά τις προκλήσεις της χρονιάς, ο όμιλος κατάφερε να ξεπεράσει τα 100 εκατ. σε επίπεδο κύκλου εργασιών ενώ το EBITDA θα κυμανθεί πάνω από 50 εκατ.

Ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ ο κύκλος του ομίλου Παυλίδη, με πάνω από 50 εκατ. ευρώ EBITDA το 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, η χρονιά, παρά τις προκλήσεις αποδείχθηκε δημιουργική για την ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ, που έκλεισε 40 συναπτά έτη επιτυχημένης παρουσίας στον κλάδο των φυσικών πετρωμάτων. Συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες - leader του μαρμάρου σε όλο τον κόσμο, με εξαγωγές που αγγίζουν το 90% του κύκλου εργασιών της. Χάρη στην προσήλωση στον στρατηγικό σχεδιασμό, κόντρα στην γενική πτώση του κλάδου και τις αντίξοες συνθήκες στις μετακινήσεις, ο όμιλος κατάφερε να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών ενώ το EBITDA θα κυμανθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ., αποτελέσματα ιδιαίτερα ικανοποιητικά βάσει των δεδομένων συγκυριών.

Ο όμιλος ξεκίνησε δυναμικά το επενδυτικό του πλάνο για το 2020, ολοκληρώνοντας την εξαγορά 100% των μετοχών της εταιρείας DIONYSSOMARBLE BULGARIA, με αποτέλεσμα να έχει στην κατοχή του 11 ενεργά λατομεία, πέντε εκ των οποίων αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας. Με την παρούσα μάλιστα εξαγορά, επετεύχθη ο στρατηγικός στόχος της διοίκησης, κατά τον οποίο η Παυλίδης διαθέτει πλέον τις μεγαλύτερες λατομικές εκμεταλλεύσεις σε όλες τις γειτονικές χώρες. Ειδικότερα ο όμιλος διαχειρίζεται πλέον τα κορυφαία λατομεία στην Ελλάδα (Ariston), (Venus), (Galaxy), (Kavala), στην Βόρεια Μακεδονία (Sivec), στην Αλβανία (Perla) και στην Βουλγαρία (Vratza). Το νέο υλικό, Vratza χαρακτηρίζεται ως υψηλής αισθητικής μπεζ μάρμαρο, κατάλληλο για εξωτερική χρήση, καθώς κοσμεί πολλά κτίρια υψηλών προδιαγραφών.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικού σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Σιδηροκάστρου. Επένδυση συνολικού κόστους 42 εκατ. ευρώ μέρος του συνολικού πλάνου ανάπτυξης ΑΠΕ προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα ο αιολικός σταθμός αντιστοιχεί σε εγκατεστημένη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 42 MW και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται ότι θα ηλεκτροδοτεί περίπου 40.000 σπίτια. Το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παρούσας επένδυσης μεταφράζεται μέσω αριθμών ως μείωση εκπομπών CO2 κατά 125.000 ton. και διοξειδίου του θείου κατά 2.800 ton. ετησίως, με προφανή οφέλη για την εθνική μας οικονομία. Με την αποπεράτωση αυτής της επένδυση τα έργα ΑΠΕ σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που έχουν ήδη κατασκευαστεί αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 65MW.

Οι ενδείξεις ωστόσο από το πρώτο τρίμηνο του 2021, προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα τόσο για την οικονομία όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση και σταθεροποίηση των αγορών. Μάλιστα διαφαίνεται ομαλοποίηση της αγοράς της Ασίας, η οποία είναι ο κύριος αποδέκτης των προϊόντων του κλάδου, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης και σε άλλες αγορές, εφόσον δεν υπάρξει επίδραση νέων υγειονομικών ή γεωπολιτικών αλλαγών.