Skip to main content

Το ομοφοβικό έγκλημα μίσους που συγκλόνισε τη Σλοβακία - Ο ιδιοκτήτης του «Tepláreň» μιλά στη Voria.gr

Τρεις μήνες μετά το τρομοκρατικό έγκλημα μίσους στο γκέι μπαρ «Tepláreň» στη Μπρατισλάβα, από 19χρονο ακροδεξιό που αυτοκτόνησε, ο ιδιοκτήτης του μιλάει στη Voria.gr - Φωτογραφίες από το σημείο

Τρεις μήνες έχουν περάσει από το τρομοκρατικό έγκλημα μίσους στο γκέι μπαρ «Tepláreň» της Μπρατισλάβα που είχε ως αποτέλεσμα δύο νεαροί άνδρες να πέσουν νεκροί και μια γυναίκα να τραυματιστεί από πυρά του 19χρονου ακροδεξιού φοιτητή Juraj Krajčík.

Εκείνη τη νύχτα της 12ης Οκτωβρίου, ο δράστης κατευθύνθηκε σε ένα από τα λίγα LGBTQI+ μπαρ της πρωτεύουσας της Σλοβακίας με σκοπό να δολοφονήσει. Είχε προηγουμένως δημοσιεύσει στο διαδίκτυο ένα ακροδεξιό μανιφέστο κατά των γκέι αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων. Μεταξύ άλλων, σε αυτόν αναγραφόταν ότι εμπνεύστηκε από τον μακελάρη Πέιτον Γκέντρον, που είχε σκοτώσει 10 άτομα στο Μπάφαλο των ΗΠΑ, κυρίως Αφροαμερικανούς. Ο δράστης μετά την επίθεση αυτοκτόνησε και η σορός του βρέθηκε σε πάρκο της Μπρατισλάβα.

Η Voria.gr βρέθηκε στο σημείο όπου δολοφονήθηκαν ο 26χρονος Juraj Vankulic και ο 22χρονος Matus Horvath και η αίσθηση είναι παγωμένη. Ένα έγκλημα που σημάδεψε τη Σλοβακική κοινωνία καθώς από εκείνη τη στιγμή οι συζητήσεις για τα δικαιώματα των LGBTQI+ αυξήθηκαν, ενώ και οι αντιδράσεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας ήταν έντονες. Αιχμή συμπαράστασης των ανθρώπων που αντιδρούσαν έντονα ήταν η πρόεδρος της Σλοβακίας Zuzana Čaputová.

Ο Roman Samotny, ιδιοκτήτης του μπαρ «Tepláreň», μιλώντας στη Voria.gr αναφέρθηκε στις συνθήκες εκείνης της αιματηρής βραδιάς. «Η επίθεση έγινε βράδυ και ο δράστης ήταν κρυμμένος, παρατηρούσε για ώρα το μαγαζί. Μετά εμφανίστηκε ξαφνικά και πυροβόλησε από μακριά δύο φορές και έπειτα πλησίασε και συνέχισε να πυροβολεί. Σκοτώθηκαν τα δύο παιδιά και η τραυματισμένη κοπέλα σώθηκε καθώς σύρθηκε αιμόφυρτη εντός του μαγαζιού. Αν υπήρχαν περισσότερα άτομα θα τα σκότωνε και αυτά», περιγράφει με εμφανή τη θλίψη και την οργή του για το περιστατικό. Ακόμη, σε τοίχους του μαγαζιού, υπάρχουν τα σημάδια από το αίμα της κοπέλας.

Το μπαρ ήταν ένα ασφαλές μέρος για όσα άτομα ήθελαν να ενώσουν τη διαφορετικότητά τους στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Η δολοφονία πλέον το οδήγησε να μετουσιωθεί σε ένα κέντρο υποστήριξης και μνήμης των Juraj και Matus. «Ήταν μια πολύ τρομερή στιγμή για μένα, καθώς και για τους συναδέλφους και τους φίλους μου. Από τη μια το Tepláreň είναι το σπίτι μας και πάντα νιώθαμε ασφαλείς εδώ, από την άλλη είναι αδύνατον να μη σκεφτόμαστε αυτό που συνέβη και να μην ανησυχούμε ή να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», υπογραμμίζει.

Το μπαρ έμεινε κλειστό για κάποιο διάστημα όμως πλέον επιστρέφει στους πρότερους ρυθμούς του. Διοργανώθηκε ένα πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για όλους όσους θέλησαν να περάσουν τη νύχτα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.

Η κατάσταση των δικαιωμάτων των LGBTQI+ ατόμων και η ομοφοβία στη Σλοβακία

Η Σλοβακία είναι μία από τις λιγότερο ανοιχτές χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα δικαιώματα των LGBTI+ ατόμων. Δεν είναι κατοχυρωμένος ο νόμος των ομόφυλων ζευγαριών ούτε προφανώς και η υιοθεσία παιδιών, ακόμη και αν κάποιος από τους γονείς είναι ο βιολογικός.

«Η ομοφοβία και ο φόβος για οποιονδήποτε ή οτιδήποτε διαφορετικό είναι ακόμα ισχυρός στη Σλοβακία και ειδικά στη σημερινή πολιτική που επικρατεί στη χώρα. Ακούμε συνεχώς ομοφοβικά σχόλια στο κοινοβούλιο ή σε συνεντεύξεις πολιτικών, αντιμετωπίζουμε αυξανόμενο μίσος στο διαδίκτυο, ακόμη και στους δρόμους όταν περπατάμε», υπογραμμίζει στη Voria.gr ο Roman Samotny. Παράλληλα όμως δηλώνει χαρούμενος που η σλοβακική αστυνομία άρχισε να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα πολύ πιο σοβαρά από ό,τι στο παρελθόν. «Προσπαθούμε να εργαστούμε όμως να αλλάξει η στάση του κόσμου για να νιώθουμε πραγματικά ασφαλείς και αποδεκτοί. Αυτό γίνεται με την πρωτοβουλία μας «Ide nám o život», που δημιουργήσαμε μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Tepláreň», προσθέτει.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια λίστα με αιτήματα, συγκεκριμένα βήματα, που σύμφωνα με τον Roman εάν γίνουν αποδεκτά θα διασφαλίσουν ασφαλέστερο χώρο για τη ζωή των LGBTI+ ατόμων στη Σλοβακία. Μερικά από αυτά αφορούν το νομικό καθεστώς των ζευγαριών και οικογενειών LGBTI+, άλλα επικεντρώνονται στην εξάλειψη της ρητορικής μίσους και των επιθέσεων από τον διαδικτυακό χώρο αλλά και στους πολιτικούς που θα υιοθετήσουν έναν κώδικα δεοντολογίας που θα καταδικάζουν οποιαδήποτε ομοφοβική ρητορική στο κοινοβούλιο.

Από τη μέρα της δολοφονίας και έπειτα διοργανώθηκαν δύο δημόσιες συγκεντρώσεις στην Μπρατισλάβα στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι ενώ κόσμος έφερνε λουλούδια και κεριά στο μπαρ εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Μεταξύ άλλων και άνθρωποι από την Ελλάδα.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι η δημόσια γνώμη θα αλλάξει σύντομα, ειδικά στη νέα γενιά, και ότι ολόκληρη η χώρα θα αισθάνεται πιο ασφαλής και, ως αποτέλεσμα, πιο ικανοποιημένη», καταλήγει ο Roman Samotny.