Τρίτη 21 Μαΐου 2019
x

ΟΜΟΦΩΝΑ «ΝΑΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕΘ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΘ

Ομόφωνα υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ τοποθετείται το ΕΒΕΘ.

Ομόφωνα συνηγόρησε το ΕΒΕΘ υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Εκθεσιακού Κέντρου, χωρίς τη διατύπωση καμίας παρατήρησης επί αυτής. 

Η ανάπλαση του ακινήτου της ΔΕΘ και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΘ. Ειδικότερα, το ΔΣ συμφώνησε ότι οι εκθεσιακές δραστηριότητες αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και ότι, όπως διαφαίνεται, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις που να προσδίδουν βιώσιμο χαρακτήρα στο εγχείρημα της δημιουργίας ενός μοντέρνου και λειτουργικού Εκθεσιακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, εκτός από την ανάπλαση του υφιστάμενου κέντρου.

Επιπλέον, το προτεινόμενο σχέδιο εξυπηρετεί την ανάπτυξη των εκθεσιακών δραστηριοτήτων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, οδηγεί στη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος, προσθέτει σημαντικούς χώρους πρασίνου και δεν δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία, αντίθετα μάλιστα, το προτεινόμενο σχέδιο αντιμετωπίζει ένα καίριο πρόβλημα της πόλης, προσφέροντας σημαντικό αριθμό επιπλέον θέσεων στάθμευσης οχημάτων.

Ακόμη, το ΕΒΕΘ θεωρεί ότι η προγραμματιζόμενη ανάπλαση, πέραν της αυτονόητης επιχειρηματικής ώθησης που θα δώσει στην περιοχή θα συνεισφέρει σημαντικά και στην τουριστική ανάπτυξη αυτής.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο παρουσίασαν στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΘ ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας και ο τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Δημήτρης Ταμπάκης.

Η πρόταση της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO, όπως τόνισε ο κ. Τζήκας,
- δεν αυξάνει τη συνολική δόμηση
- συγκεντρώνει την εκθεσιακή δραστηριότητα απελευθερώνοντας χώρο
- ορίζει άξονες διέλευσης και οπτικής φυγής που επεκτείνουν αυτούς της γύρω περιοχής
- προβάλλει τον άξονα Παραλία – πλατεία ΧΑΝΘ – Μουσεία
- ορίζει μέγιστα ύψη κατά περιοχή που επιτρέπουν απρόσκοπτη θέαση στον άξονα της πλατείας ΧΑΝΘ – Πύργος ΟΤΕ – Πολυτεχνική Σχολή,
- αναδιοργανώνει τις κυκλοφοριακές ροές εσωτερικά,
- συνδέεται λειτουργικά με το Μετρό,
- προτείνει λύσεις στάθμευσης, δεν προκαλεί πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή, και κυρίως, πολλαπλασιάζει την έκταση πρασίνου.

Να σημειωθεί ότι από τις 5.3.2019 έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που αφορά τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και η οποία έχει αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, δήμος, επιχειρηματικοί φορείς κτλ.).

 




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ