Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Όχι» βουλευτών-αυτοδιοικητικών στη μεταφορά τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στις Σέρρες

Βουλευτές, αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης είναι κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση ή τη μεταφορά τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Σε κοινό ψήφισμα που θα ζητεί τη μη κατάργηση και μεταφορά τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στις Σέρρες αλλά αντίθετα θα διεκδικεί την περαιτέρω ενίσχυσή του, όπως έχει ήδη καταγραφεί σε αντίστοιχα ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων, δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και στη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα επιδιώξει συνάντηση τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, κατέληξε η διευρύνει σύσκεψη στη Σίνδο στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι του Α' και Β' βαθμού της αυτοδιοίκησης αλλά και της εκκλησίας.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης χαρακτήρισε την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ επιπόλαιη και χωρίς τεκμηρίωση, η οποία συρρικνώνει τον ρόλο του Πανεπιστημίου αλλά και συνολικά της δυτικής Θεσσαλονίκης. Υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι σχολές στην τοπική οικονομία και ζήτησε όχι μόνο να μην κλείσουν και να μην μεταφερθούν τμήματα στις Σέρρες αλλά την περαιτέρω ενίσχυση του ΔΙΠΑΕ.



Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυριζογλου ανέφερε πως πρόκειται για μια πρόταση εκπαιδευτικά ανορθολογική και αντιαναπτυξιακή. Σημείωσε επιπλέον ότι έρχεται σε αντίθεση με το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες για την στήριξη και ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ότι η περιφέρεια είναι αντίθετη με την εισήγηση, επισημαίνοντας ότι οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος και οι άλλες ειδικότητες είναι περισσότερο απαραίτητοι από ποτέ και σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη όχι για συρρίκνωση αλλά για ενδυνάμωση.

Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας τόνισε ότι επιτέλους πρέπει η δυτική Θεσσαλονίκη να σταματήσει να βιώνει τον ταξικό ρατσισμό, λέγοντας ότι μια τέτοια πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες για ανάπτυξη.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου στάθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι πρόκειται για μια εισήγησή της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ και όχι για απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, λέγοντας ότι είναι άκαιρη και λανθασμένη και ότι πρέπει να αλλάξει, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη πρέπει να γίνεται με διάλογο.

Αναφέρθηκε δε στο σημερινό δημοσίευμα της Voria.gr λέγοντας: «Εναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι μετά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, η οποία έγινε πρόχειρα, και χωρίς μελέτη έχουν προκύψει διαφορά προβλήματα. Αν υπάρχει, όπου υπάρχει, που υπάρχει κατά την άποψη μου, ζήτημα αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού χάρτη και το πού θα υπάρχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, είναι ένα ζήτημα πολυ σοβαρό που θα πρέπει να προκύψει μέσα από μελέτες και εναν εκτεταμένο κοινωνικό διάλογο που θα περιλαμβάνει και την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη ο οποίος είπε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που πρέπει να αποτραπεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κ. Κεραμεως του είπε «είναι μια πρόταση, θα το δούμε στο μέλλον».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη είπε ότι πρόκειται για μια μη νομιμοποιημένη και αιφνιδιαστική πρόταση την οποία δεν μπορούν να υπερασπιστούν ούτε οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ. Επισήμανε δε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση και δεν αποτελεί απλά μια αστοχία η αβλεψία, λέγοντας ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή εδώ και 15 ημέρες η οποία ακόμη δεν έχει απαντηθεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης σημείωσε ότι πρόκειται για μια ανερμάτιστη πρόταση με μια κουτοπόνηρη προσέγγιση. Επισήμανε ότι η κ. Κεραμέως αποποιείται των ευθυνών της, λέγοντας ότι την πρόταση θα κρίνει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και ζήτησε ότι η πρόταση δεν θα καταλήξει εκεί.

Για μια αναιτιολόγητη πρόταση έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης ο οποίος ζήτησε τη σύγκληση επιτροπής η οποία θα συναντηθεί με την υπουργό για να έχει μια ξεκάθαρη απάντηση.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι οικογένειες των φοιτητών στο ενδεχόμενο της μεταφοράς των σχολών, λέγοντας ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ανέφερε πως για μια ακόμη φορά παίρνονται αποφάσεις για «εμάς χωρίς εμάς» και πρότεινε να γίνει άμεσα μια επιτροπή πρώτα που θα συναντήσει τον ΥΜΑΘ Σταύρο Καλαφάτη και έπειτα την Υπουργό Παιδείας αλλά ακόμη και τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και να υπάρξει ένα ενιαίο ψήφισμα. «Δεν θα ανεχτούμε τέτοιες προκλητικές αποφάσεις», δήλωσε.

Ο δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού Κλεάνθης Μανδαλιανός ανέφερε ότι είναι μια πρόταση που υποβαθμίζει την ήδη υποβάθμισμενη δυτική Θεσσαλονίκη λέγοντας «εμείς δεν είμαστε οι φτωχοί συγγενείς».

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου επισήμανε αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στο σημερινό δημοσίευμα της Voria.gr, ότι οι βουλευτές και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο σε θέματα παιδείας και ανέγνωσε το χθεσινό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» στο Περιφερειακό συμβούλιο Χρήστος Παπαστεργίου αναρωτήθηκε τι θα λένε στο εξωτερικό αν μάθουν ότι κλείνουν σχολές μηχανικών περιβάλλοντος και ζήτησε να ενισχυθεί ο ρόλος του ΔΙΠΑΕ με ένα ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών.

Ο Τάσος Πολυζωίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Σίνδου, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη διασύνδεσης των σχολών του ΔΙΠΑΕ με τις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη από καταρτισμένο προσωπικό. «Δεν μπορούμε να διανοηθουμε ότι η μεγαλύτερη ΒΙΠΕ της χώρας θα μείνει χωρίς Μηχανικούς Περιβάλλοντος».

Ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Σταμάτης Αγγελόπουλος είπε ότι πρόκειται για μια πρόταση που δεν τηρεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια, εκτιμώντας ότι το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε μια αμηχανία. Επισήμανε δε την ανάγκη αναβάθμισης του ΔΙΠΑΕ και τη διασύνδεσή του με τις επιχειρήσεις.

Ο Βίκτωρας Μήσσιας εκπρόσωπος του υπό ίδρυση συλλόγου φοιτητών των Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ ανέφερε ότι οι φοιτητές από την πρώτη στιγμή βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας όχι μόνο να μην κλείσουν και μεταφέρουν σχολές αλλά να αναβαθμιστούν περεταίρω με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και αύξηση της χρηματοδότησης. Ζήτησε δε τη βοήθεια των παρισταμένων ακόμη και οικονομική έτσι ώστε να οργανωθεί μαζική κάθοδος των φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας στις 5 Μαϊου.