Skip to main content

Ομογενής γερουσιαστής για Σκοπιανό: Να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Ο ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης μιλά στη Voria.gr για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Μακεδονία και τον ρόλο των ΗΠΑ

Παρά τα χιλιάδες χιλιόμετρα που χωρίζουν τους ομογενείς από την πατρίδα τους, ο ελληνισμός της διασποράς έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τα εθνικά θέματα. Στις ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ, οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ και η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών για σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου «Μακεδονία» πυροδότησαν αντιδράσεις. Αντίστοιχα με τα «Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είχαν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο διάστημα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ακόμη και έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την πολιτεία του Ροντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης είναι ένας από τους εξέχοντες εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, με πάνω από 20 έτη ενεργής παρουσίας στην πολιτεία. Τη Δευτέρα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας EDIL Hellas στη ΒΙΠΕ Σίνδου, σε σύσκεψη για την επιχειρηματικότητα στον χώρο της ενέργειας, ως μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ). Εκεί, δέχθηκε παράπονα από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας για τον ρόλο των ΗΠΑ στην υπογραφή της Συμφωνία των Πρεσπών. Στο περιθώριο της σύσκεψης μίλησε στη Voria.gr για τη Μακεδονία, τη διασπορά και το υπερατλαντικό σκάκι.

«Ο όρος “Μακεδονία” είναι όνομα ελληνικό και δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο», αναφέρει ο Γερουσιαστής και τονίζει ότι η ΠΑΔΕΕ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις ως προς το αδιαπραγμάτευτο αυτού του ζητήματος. «Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, όπως θα γίνει και στα Σκόπια. Μόνο έτσι η κυβέρνηση και οι βουλευτές θα καταλάβουν πώς αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης», υποστηρίζει.

Ο κ. Ραπτάκης σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στη Βουλή της πολιτείας του Ροντ Άιλαντ [Πηγή: greeknewsonline.com]

 «Και η ελληνοαμερικανική κοινότητα ήταν επίσης πολύ δυσαρεστημένη από τη συμφωνία, ενώ η ίδια αντίδραση υπήρχε και στην Αυστραλία και στον Καναδά», περιγράφει ο κ. Ραπτάκης και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει υπόψιν αυτές τις αντιδράσεις».

Ερωτηθείς πώς θα χαρακτήριζε τη συμφωνία, ο ίδιος αναφέρει: «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να πούμε στην κυβέρνηση πώς θα κάνει τις συμφωνίες, απλά εκφράζουμε τη δική μας οπτική. Προσωπικά, πιστεύω πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να τα είχε πάει πολύ καλύτερα στη συμφωνία. Εγώ δεν έχω γνωρίσει πουθενά ιστορικά τον όρο “Μακεδονία” ως κάτι άλλο πέρα από ελληνικό όνομα». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι σταθερή θέση της ΠΑΔΕΕ και εκφράζεται στις ανακοινώσεις της ακόμη και πριν από πέντε χρόνια.

Ακόμη, ο Γερουσιαστής τόνισε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε αντιδράσει πολύ νωρίτερα. «Πριν από 25 χρόνια με όσα έκανε ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία, τότε μπορούσαν να “τραβήξουν” τους πρέσβεις. Να πουν ότι χωρίς σωστή συμφωνία δεν μπαίνει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ. Τώρα έχουν περάσει 25 χρόνια...», αναφέρει ο ο ίδιος, προσθέτει ωστόσο ότι έργο των εκπροσώπων της ομογένειας είναι να επιμένουν στην εκπροσώπηση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. «Εμείς ακούμε τους Έλληνες και είναι καλό που μας το είπαν επειδή εκπροσωπούμε τη χώρα μας. Δεν κατηγορώ τους Έλληνες που είναι δυσαρεστημένοι», τόνισε.

Μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού θεωρεί ότι πίσω από τη συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κρύβονται οι έντονες πιέσεις των ΗΠΑ. Σε ερώτηση για τον ρόλο των ΗΠΑ και τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας όπου έχει εκλεγεί, ο Γερουσιαστής απάντησε: «Μεγαλύτερο ρόλο από τις ΗΠΑ παίζει η ΕυρωπαΪκή Ένωση, αφού η Ελλάδα γεωγραφικά ανήκει στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι οι μεγαλύτερες ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν στην Γερμανία, τη Μέρκελ και την ΕΕ».

Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Σε πολλά πράγματα τώρα τελευταία η ΕΕ δεν υποστηρίζει καθόλου την Ελλάδα. Ούτε στα οικονομικά, όπως στο κούρεμα του χρέους. Τα σύνορα της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι τα σύνορα της Ευρώπης». Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ΗΠΑ έχουν παίξει μεγαλύτερο ρόλο στο να μπλοκάρουν, για παράδειγμα, την πώληση των F-35 στην Τουρκία».

Ο ίδιος τόνισε ότι μέσω των πολιτικών εκπροσώπων της ομογένειας έγιναν επαφές ώστε να παγώσει η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. «Αυτό δείχνει ότι το Κογκρέσο τρέφει φιλικά συναισθήματα και σεβασμό προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική χώρα στην ανατολική Μεσόγειο και βλέπουμε ότι η Αμερική προσπαθεί με πράξεις να βοηθήσει την Ελλάδα», είπε ο κ. Ραπτάκης.

Και κατέληξε: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση με την οποία θα είναι όλοι ικανοποιημένοι. Αλλά οι μεγαλύτερες ευθύνες πρέπει να πάνε στους Ευρωπαίους, αφού και η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ από το 1981».

Φωτογραφίες: greeknewsonline.com