Skip to main content

Ομόλογα 2 δισ. ευρώ αγοράζει κάθε μέρα η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εντείνει τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς η κρίση βαθαίνει, εκτιμά ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund ομολόγων του κόσμου, Pimco.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εντείνει τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς η κρίση βαθαίνει, εκτιμά ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund ομολόγων του κόσμου. «Πιστεύω ότι αυτό που θα δούμε τους επόμενους μήνες θα είναι την ΕΚΤ να αναγκάζεται να αγοράσει ολοένα και περισσότερα ελληνικά ομόλογα», δήλωσε ο Mohamed El-Erian της Pacific Investment Management Co (PIMCO) στο Reuters.

Η ΕΚΤ είχε συγκεντρώσει περίπου 25 δισ. ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στα βιβλία της έως τα τέλη του Μαΐου και κατά μέσο όρο, αγοράζει ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ κάθε μέρα. Να σημειωθεί ότι η ίδια η ΕΚΤ αρνήθηκε να δώσει αναλυτικά στοιχεία για το εύρος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Σε κάποιο σημείο, και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψω το πότε, θα υπάρξουν ανησυχίες για τη θεσμική ακεραιότητα της ΕΚΤ. Ο κόσμος θα πει ‘περίμενε ένα λεπτό, αυτή είναι μια νομισματική αρχή. Τι κάνει στον ημι-δημοσιονομικό κόσμο. Τι δουλειά έχει να λειτουργεί σαν δημοσιονομική αρχή;’», εξηγεί ο κ. El-Erian.

Εν τω μεταξύ επικίνδυνη εξάρτηση από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναπτύσσουν και οι ισπανικές τράπεζες, όπως συνέβη και με τις ελληνικές. Οι τράπεζες της Ισπανίας αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότησή τους μέσω της διατραπεζικής αγοράς, για αυτό και αναγκάζονται να κάνουν μεγάλη χρήση της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν 85,6 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για ποσό διπλάσιο από εκείνο που είχαν δανειστεί πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το Σεπτέμβριο του 2008 και αντιστοιχεί στο 16,5% των συνολικών δανείων που έχει δώσει στις τράπεζες της Ευρωζώνης η ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να σημειωθεί, οι ισπανικές τράπεζες αντιστοιχούν στο 11% του συνολικού τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή συντηρεί τα σενάρια που θέλουν την Ισπανία να ζητά τη διάσωσή της από το μηχανισμό του 1 τρισ. δολαρίων που έχουν συστήσει η ΕΕ και το ΔΝΤ. Πάντως, το ενδεχόμενο αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά από Μαδρίτη και Ευρώπη.