Skip to main content

Ομόλογα: Ανόδου συνέχεια στις αποδόσεις με φόντο τις επιτοκιακές αυξήσεις

Η Fed προβλέπει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν πιο γρήγορα και σε υψηλότερο επίπεδο απ' ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά - Η οικονομία επιβραδύνεται επικίνδυνα.

Υψηλά πολλών ετών άγγιξαν και πάλι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ μία ημέρα μετά την άκρως επιθετική στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ, αλλά και τις νέες επιτοκιακές αυξήσεις που ακολούθησαν σήμερα από τρεις ακόμη κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.

Η Fed προβλέπει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν πιο γρήγορα και σε υψηλότερο επίπεδο απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, ότι η οικονομία επιβραδύνεται επικίνδυνα και ότι η ανεργία αυξάνεται σημαντικά.

Σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας συνέχισαν με επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης, όπως άλλωστε αναμενόταν, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έκανε μεγαλύτερη κίνηση 75 μονάδων βάσης, βάζοντας τέλος στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που ακολούθησε τα τελευταία επτάμισι χρόνια.

Μέσα σε αυτό το περιοριστικό περιβάλλον, η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης στο 1,85% αφού αρχικά έφθασε μία ανάσα από το 1,90%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011. Η απόδοση του 10ετούς αντέστρεψε την αρχική πτώση της για να ενισχυθεί αντίστοιχα 10 μονάδες βάσης, στο 1,991%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014.

Οι αγορές προεξοφλούν αυτή τη στιγμή κατά 85% ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν σαφώς κάνει στροφή επιθετική, με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ να δηλώνει ότι παρότι η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική επιβράδυνση, ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 4,19% με το spread ωστόσο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να παραμένει σταθερό στις 220 μονάδες βάσης, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Σε άνοδο, πιο συγκρατημένη, και οι αποδόσεις των ελληνικών με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 32 εκατ.ευρώ. Στη 10ετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 4,49%, με το spread στις 260 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία αυξήθηκε περισσότερο στο 3,76%.