Skip to main content

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις – Έντονη αβεβαιότητα για τις κινήσεις της ΕΚΤ

Η άνοδος ήταν πιο συγκρατημένη στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,50% και με το spread στις 210 μονάδες βάσης.

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αβέβαιοι ως προς την πορεία του πληθωρισμού και το δρόμο των επιτοκιακών αυξήσεων που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ.

Οι επενδυτές φοβούνται την ύφεση από την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, ενώ επιστρέφουν στα ασφαλή καταφύγια και αναδιπλώνουν τις προσδοκίες τους ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ. Ωστόσο, οι απόψεις των αναλυτών διίστανται μετά την πρόσφατη επανατοποθέτηση των αγορών.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε αύξηση των αποδόσεων έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς η ΕΚΤ δεν έχει γίνει ακόμη υπερβολικά επιθετική ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις και σίγουρα θα χρειαστεί να φθάσει σε αυτό το σημείο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της BofA.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σιούινγκ, δήλωσε σήμερα, όπως μεταφέρει το moneyreview, ότι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες και ταχύτερες επιτοκιακές αυξήσεις απ΄ό,τι αναμενόταν έως τώρα από την ΕΚΤ.

Αναλυτές της Citi θεωρούν πιο εύλογο ένα πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 1% και 1,5% για τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών συγκριτικά με ένα επίπεδο 1,5% έως 2%.

Επίσης, αναλυτές της ING, ενώ θεωρούν ότι οι ομολογιακές αποδόσεις έφθασαν πρόσφατα στην κορύφωσή τους, υποστηρίζουν ότι η μεταβλητότητα είναι τόσο μεγάλη που εύκολα θα μπορούσε να ωθήσει το γερμανικό κόστος δανεισμού στη 10ετία στο 2%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης στο 1,328%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ευρωπεριφέρεια, όπου η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 15 μονάδες βάσης στο 3,34% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διευρύνεται ξανά στις 200 μονάδες βάσης.

Η άνοδος ήταν πιο συγκρατημένη στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,50% και με το spread στις 210 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία κινήθηκε στο 2,82%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 234 εκατ.ευρώ.

Στην άνοδο των αποδόσεων συνέβαλε και η στάση της Γερμανίας, όπου ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ για να συγκρατηθεί η άνοδος των αποδόσεων στις πλέον υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ.