Skip to main content

Ομπάμα: «Η πιο δύσκολη απόφαση αυτή για το Αφγανιστάν»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η απόφασή του να στείλει 30.000 στρατιώτες ως ενισχύσεις στο Αφγανιστάν ήταν η πιο δύσκολη που έπρεπε να λάβει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, δήλωσε χθες Κυριακή ότι η απόφασή του να στείλει 30.000 στρατιώτες ως ενισχύσεις στο Αφγανιστάν ήταν η πιο δύσκολη που έπρεπε να λάβει μετά την άφιξή του στο Λευκό Οίκο.

«Δεν υπάρχει καμία άλλη από τις ομιλίες που έκανα που να μου έσχισε την καρδιά», εξήγησε ο Ομπάμα αναφερόμενος στην ανακοίνωση της νέας στρατηγικής του για το Αφγανιστάν στην ομιλία του στην περίφημη Στρατιωτική Ακαδημία του West Point, την 1η Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η απόφαση αυτή ήταν η πιο σκληρή της μέχρι σήμερα προεδρίας του, απάντησε: «απόλυτα».

«Ήταν ίσως η πιο συγκινητική ομιλία μου που έκανα ποτέ. Επειδή κοιτούσα μια ομάδα δοκίμων, ορισμένοι από τους οποίους θα πρέπει να αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν. Ίσως και να υπάρξουν κάποιοι που δεν θα επιστρέψουν», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Είπε ότι το γεγονός ότι παρακολούθησε τις κηδείες των στρατιωτών που έπεσαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν τον σημάδεψε βαθιά.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαθύ. Και έχω μια επίσημη υποχρέωση ως αρχηγός του στρατού να λάβω τις σωστές αποφάσεις», τόνισε ο Ομπάμα.