Skip to main content

Ομπάμα: Νέοι περιορισμοί στις μεγάλες τράπεζες

Ο αμερικανός πρόεδροςπρότεινε και νέους περιορισμούς στο μέγεθος και στην εμβέλεια των εμπορικών πρακτικών μόνον των μεγάλων τραπεζών, τονίζοντας ότι θεωρεί προσωπικά «απαράδεκτη» την επιστροφή στις π
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε με ομιλία του σήμερα και νέους περιορισμούς στο μέγεθος και στην εμβέλεια των εμπορικών πρακτικών μόνον των μεγάλων τραπεζών, τονίζοντας ότι θεωρεί προσωπικά «απαράδεκτη» την επιστροφή στις προ κρίσεως «παλιές πρακτικές», που όμως οδήγησαν στην παγκόσμια ύφεση, αλλά και την επ΄ άπειρον διόγκωση του κύκλου των εργασιών τους.

Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε, με την ίδια ευκαιρία, ότι «δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ομηρία του φορολογούμενου από τις τράπεζες», υπονοώντας πρόδηλα ότι οι τράπεζες στο κορύφωμα της οικονομικής κρίσης διασώθηκαν μόνον με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Επέμεινε ρητά ότι καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να μεταβάλλεται σε μία «πελώρια οικονομική δύναμη» διογκώνοντας συνεχώς κι επ΄ άπειρον τον κύκλο των εργασιών της, οπότε και «δημιουργούν έναν συστημικό κίνδυνο» για την εθνική οικονομία, στο πλαίσιο της οποίας δραστηριοποιούνται.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, θα απαγορευθεί στις μεγάλες τράπεζες «με τα κεφάλαιά τους να αγοράζουν κτηματομεσιτικές εταιρείες», επεκτεινόμενες δηλαδή ανεξέλεγκτα και στην κτηματομεσιτική αγορά και «γιγαντωνόμενες».

Υπενθυμίζεται ότι στο Κογκρέσο γίνονται διαβουλεύσεις για να συσταθεί μία «Υπηρεσία προστασία του καταναλωτή από τις τράπεζες» και ότι οριστικοποιείται οσονούπω ο νόμος για τα «νέα εποπτικά καθήκοντα» της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, έναντι των εμπορικών τραπεζών, καθήκοντα περιοριστικά της «άναρχης» τραπεζικής λειτουργίας. Θεσπίζεται φόρος στις τράπεζες, για να επιστραφούν τα χρήματα με τα οποία διασώθηκαν «ως το τελευταίο νόμισμα των 10 σεντς».

Μόλις δημοσιοποιήθηκε η ομιλία Ομπάμα, στη Γουόλ Στρίτ ο δείκτης-βαρόμετρο Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας απώλεσε μέσα σε λίγα λεπτά το 2% της αξίας του (200 μονάδες), μέσα σ΄ ένα κύμα αθρόων πωλήσεων τραπεζικών μετοχών.