Skip to main content

ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης προς κυβέρνηση: Πάρτε θέση στο σκοπιανό

Συνεννόηση από τις πολιτικές δυνάμεις και καθορισμό εθνικής στάσης ζητεί η νεολαία Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Τι αναφέρει.

Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στο σκοπιανό εξέδωσε πριν από λίγη ώρα η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, με την οποία καλεί σε εθνική συνεννόηση, παρότι αυτό φαντάζει απίθανο, όπως λέει αποδίδοντας την ευθύνη στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Όσοι, εντός και εκτός των συνόρων, ελπίζουν σε λύση που θα παραχαράζει την ιστορία του τόπου μας, θα μας βρουν απέναντι» και καλεί την κυβέρνηση να εκφράσει ρητώς τη θέση της για το σκοπιανό, ώστε να διαμορφωθεί και μια εθνική στάση, μέσα από τη συνεννόηση, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις των κυβερνώντων μέχρι σήμερα σε όλα τα επίπεδα, όπως σημειώνει.

Η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης είναι η εξής:

«Μπροστά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, αισθανόμαστε την ανάγκη να τοποθετηθούμε, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας, αλλά και με επίγνωση των συγκυριών που έφεραν εκ νέου το ζήτημα στο προσκήνιο.

Κατ'αρχάς, η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαμφισβήτητη και δε χωρεί ιδιαίτερη περαιτέρω ανάλυση, ενώ για εμάς, δεν έπαψε ποτέ να είναι στο προσκήνιο. Όσοι, εντός και εκτός των συνόρων, ελπίζουν σε λύση που θα παραχαράζει την ιστορία του τόπου μας, θα μας βρουν απέναντι.

Το όνομα της Μακεδονίας και όσα αυτό συνεπάγεται, δεν είναι πεδίο μικροπολιτικής ούτε μέσο για παραγωγή εντυπώσεων. Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά την εθνική μας ταυτότητα, αλλά και τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, δεν αντιμετωπίζεται με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ κυβερνητικών εταίρων, ούτε με διαρροές στον Αλβανικό Τύπο. Απαιτείται εθνική συνεννόηση, κάτι το οποίο δυστυχώς φαντάζει απίθανο, όσο τα δύο κόμματα της εθνολαϊκιστικής συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. αποφεύγουν να διατυπώσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επί σειρά ετών έχουν δημοσίως εκφραστεί υπέρ του δικαιώματος της γειτονικής χώρας να αυτοαποκαλείται «Μακεδονία», ενώ από το κόμμα του κ. Καμμένου, μπορούμε να περιμένουμε κυριολεκτικά τα πάντα, προκειμένου να εξαγοράσει την παραμονή του στην εξουσία για μερικούς ακόμη μήνες. Εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται υπεύθυνα από ανθρώπους που βλάπτουν τη χώρα καθημερινά στο εσωτερικό της και δεν σταματούν να τη διασύρουν διεθνώς.

Ας ελπίσουμε πως η κατάληξη δεν θα είναι η ίδια με τις διαπραγματεύσεις που έχει πραγματοποιήσει ως τώρα η παρούσα κυβέρνηση και είχαν ως αποτέλεσμα capital controls, υπερταμείο 99 ετών, ύφεση, φοροεισπρακτικά μέτρα, ασφαλιστικό-παρωδία, νέα προαπαιτούμενα και πολυνομοσχέδια σε τακτική βάση. Με άλλα λόγια, μία Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με το να μας ενημερώσει για αρχή ποια επιτέλους είναι η θέση της και να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για εθνική, ενιαία στάση. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελεί ασέβεια προς την ιστορία μας. Αν δεν μπορούν, τουλάχιστον, ας κάνουν στην άκρη και ας μην υποθηκεύσουν και την ιστορία μας, όπως κάνουν εδώ και τρία χρόνια με τις θυσίες του ελληνικού λαού».