Skip to main content

ΟΟΣΑ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε γρήγορα στην κρίση

Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει ο Οικονομικός Οργανισμός.Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η ενίσχυση της καινοτομίας, η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και οαναπροσανατολισμός προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναιμεταξύ των τομέων στους οποίους πρέπει να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 50 χρόνων, σύμφωνα με τηνέκθεση «Οικονομική Επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που έδωσε σήμεραστη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε γρήγορα στην κρίση και τα κράτη-μέλη θα αναδυθούν από την ύφεση νωρίτερα του αναμενόμενου. «Οι οικονομικές κρίσεις μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για υλοποίησησημαντικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας,μακροπρόθεσμα» αναφέρει ο γενικόσ γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Οι βασικοί στόχοι που πρέπει να τεθούν είναι  μια ενοποιημένη αγορά εργασίας για τους ερευνητές, ένα ΔίπλωμαΕυρεσιτεχνίας της Ε.Ε και ένα Ενιαίο Σύστημα Διακανονισμού Αντιδικιώνσχετικά με τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, τα οποία θα συντελέσουν στην ώθηση τηςκαινοτομίας. Παράλληλα, κρίσιμης σημασίας είναι η αντιμετώπιση τωνκωλυμάτων στη χρηματοδότηση της καινοτομίας και η ενθάρρυνση τηςσυνεργασίας στην έρευνα, εκτιμάται στην έκθεση.

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ανθίσταται στην ενίσχυση του κλίματοςπροστατευτισμού και να ωθήσει στη κατεύθυνση της απελευθέρωσης τουπαγκόσμιου εμπορίου, προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Κρίνεται, επίσης, ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω απελευθέρωση τηςαγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην ΕΕ για την αύξηση τουανταγωνισμού, τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και την αποστολήσαφέστερων μηνυμάτων όσον αφορά τις τιμές μέσω του ΕυρωπαϊκούΣυστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων.

A.M