Skip to main content

ΟΠΕΚ: Προς τα κάτω οι προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου

Νέα περικοπή στις προβλέψεις του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου - Την περιόρισε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα

Ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε νέα περικοπή στις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, περιορίζοντας την κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα από τις αντίστοιχες τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε πτωτικά και την εκτίμηση για την επόμενη χρονιά, επικαλούμενος τις εντεινόμενες οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και αυξανόμενων προκλήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2022», ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε έκθεσή του.

Η ζήτηση για πετρέλαιο το 2022 θα αυξηθεί κατά 2,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή κατά 2,6%, ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη μηνιαία του έκθεση, μειωμένη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, στους κινδύνους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο υψηλός πληθωρισμός, η νομισματική σύσφιξη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους σε πολλές περιοχές και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η έκθεση αυτή είναι η τελευταία πριν τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στις 4 Δεκεμβρίου για τον ορισμό της πολιτικής τους. Η ομάδα , που πρόσφατα μείωσε τους στόχους για την παραγωγή, θα παραμείνει επιφυλακτική, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Για την επόμενη χρονιά, ο ΟΠΕΚ αναμένει η ζήτηση για πετρέλαιο να αυξηθεί κατά 2,24 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μια πρόβλεψη επίσης μειωμένη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.