Skip to main content

ΟΠΕΚΑ: Αναστέλλει τις υπηρεσίες υποδοχής κοινού λόγω κορωνοϊού

Tην αναστολή των υπηρεσιών υποδοχής κοινού μέσω φυσικής παρουσίας ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΑ με σκοπό την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19

Την αναστολή των υπηρεσιών υποδοχής κοινού, μέσω φυσικής παρουσίας, ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, με σκοπό την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου (COVID-19), καθώς και την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πρόκειται για τα εξής μέτρα:

- Αναστολή της φυσικής παρουσίας των πολιτών στο Κέντρο Ενημέρωσης του Οργανισμού στην Αθήνα (Πατησίων 30), καθώς και στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ.

- Η εξυπηρέτηση των πολιτών αναφορικά με την πορεία των αιτήσεών τους ή οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση που άπτεται της χορήγησης των επιδομάτων, θα πραγματοποιείται, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της ιστοσελίδας του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα:

- Για το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης, το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα και στα e-mail που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr).

- Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, θα διατεθούν επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

- Για τις υπηρεσίες πρωτοκόλλου, οι πολίτες θα μπορούν να αποστέλλουν τα δικαιολογητικά ταχυδρομικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις αντίστοιχες διευθύνσεις του Οργανισμού (κεντρική υπηρεσία και περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ).

Αναφορικά με την υποβολή νέων αιτήσεων ή αιτήσεων ανανέωσης, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

α) Για τα επιδόματα που διαθέτουν ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, οι πολίτες καλούνται να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα κατά την υποβολή της αίτησης, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί και ηλεκτρονικές διευθύνσεις ανά επίδομα για την επίλυση των προβλημάτων.

β) Για τα επιδόματα στα οποία δεν υπάρχει η παραπάνω δυνατότητα π.χ. τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα ή το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, οι πολίτες θα μπορούν να αποστείλουν ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά την αίτηση στην αντίστοιχη ηλεκτρονική διεύθυνση. Συγκεκριμένες οδηγίες θα παρέχονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 έως νεωτέρας ενημέρωσης.