Skip to main content

Open House: Τα νέα boutique hotels της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους

Το Open House Thessaloniki δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τα νέα γενιάς boutique hotels και έτσι ενέταξε αρκετά από αυτά στο φετινό πρόγραμμά του.

Τα τελευταία δύο χρόνια στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται το ένα μετά το άλλο boutique hotels υψηλής αισθητικής που συχνά στεγάζονται σε όμορφα διατηρητέα κτήρια μαγνητίζοντας τα βλέμματα τόσο των τουριστών όσο και των ντόπιων.

Τα νέα αυτής γενιάς boutique hotels δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το Open House Thessaloniki εντάσσοντας αρκετά από αυτά στο φετινό πρόγραμμά του.

Ένα από αυτά, για το οποίο μάλιστα το κοινό σχημάτισε ουρές για να ξεναγηθεί στους διαδρόμους και τα δωμάτιά του είναι το Bahar Boutique Hotel.

Η ιστορία του μπλε διατηρητέου στη γωνία της πλατείας Εμπορίου ξεκινάει μεταξύ του 1926 και 1931 οπότε και κατασκευάζεται για λογαριασμό της  γνωστής εμπορικής οικογένειας Λαδένη.

Μετά από πολλές χρήσεις, το κτήριο περνάει στα χέρια οικογένεια από τη Βέροια που αποφασίζει να το αναστηλώσει και να το μετατρέψει σε ένα μοντέρνο ξενοδοχείο το 2018 με έντονες αρτ ντεκό πινελιές και επιρροές από την Ανατολή.

Το όνομα του στα τούρκικα σημαίνει άνοιξη γι’ αυτό και σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου επικρατούν τα έντονα μα και τα ζεστά χρώματα. Το όνομα του παράλληλα συνδέεται ηχητικά και με τη λέξη μπαχαρικά που θυμίζει το ύφος της αγοράς που φιλοξενούνταν στην πλατεία εμπορίου παλαιότερα. Το σήμα του ξενοδοχείου το οποίο κοσμεί και το δάπεδο της εισόδου είναι ο αστεροειδής γλυκάνισος. Τα περισσότερα έπιπλα είναι custom made ενώ η διακόσμηση συνήθως υπογραμμίζεται από χρυσές λεπτομέρειες που δίνουν μια πιο ανατολίτικη ατμόσφαιρα.

Το εντυπωσιακό μπλε χρώμα της πρόσοψης του ξενοδοχείου ήταν ακριβώς το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε στην αρχική φάση της κατασκευής του σύμφωνα με σοβάδες που βρέθηκαν από τις διάφορες τεχνικές υπηρεσίες.

Στο ξενοδοχείο έχουν μείνει στοιχεία από το παλιό κτίσμα όπως η κουπαστή της σκάλας, η σιδερένια πόρτα στο πλάι της εισόδου καθώς και χαρακτηριστικοί γάντζοι που βρίσκονται στον ημιόροφο και οι οποίοι πιθανολογείται ότι χρησίμευαν είτε για τη μεταφορά προϊόντων είτε σε σταύλο που βρίσκονταν στο σημείο.

Το 4στερο boutique hotel έχει συνολικά 16 δωμάτια, σε καθένα από τα οποία επικρατούν διαφορετικές χρωματικές παλέτες και ξεχωριστή διακόσμηση.

Δίπλα βρίσκεται το καφέ Sebil το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από το ξενοδοχείο και το όνομα  του σημαίνει κιόσκι με κρήνη για χαλάρωση καθώς ένα τέτοιο υπήρχε παλαιότερα στην πλατεία Εμπορίου.

Άλλα ξενοδοχεία που ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό είναι το modernist, το the caravan b&b και το blue bottle και το gatto perso.