Skip to main content

Open House: Το οδοντιατρείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που μοιάζει με γκαλερί (φωτο+vid)

Το ιατρείο που στεγάζεται στο «Μέγαρον Εράτυρα», σπουδαίο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα του 1929, φιλοξενεί έργα τέχνης και σπάνια παλαιά αντικείμενα

Ένα ξεχωριστό οδοντιατρείο που δεν θυμίζει σε τίποτα τους συνήθεις χώρους… μαρτυρίου για τους ασθενείς σύστησε στο κοινό της Θεσσαλονίκης το φετινό Open House.

Το ιατρείο στεγάζεται στο «Μέγαρον Εράτυρα», σπουδαίο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα του 1929 που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τζώνη (1877-1951) και πήρε το όνομα του από την γενέτειρα του αρχιτέκτονα, την Εράτυρα Κοζάνης. Το μέγαρο που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Παλαιών Πατρών Γερμανού, αποτελεί δείγμα αστικής πολυκατοικίας εκείνης της περιόδου και η κατασκευή του έχει επηρεαστεί από την αισθητική της βιεννέζικης μπουρζουαζίας.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν εντυπωσιάστηκαν από το πρώτο βήμα που έκαναν στην είσοδο του κτηρίου, το οποίο αποτελείται από ισόγειο, υπερυψωμένο πρώτο όροφο και πέντε επιπλέον ορόφους. Πάνω από την πόρτα εισόδου το κτήριο έχει φεγγίτη, ο οποίος επιτρέπει στην στοά που οδηγεί στο κλιμακοστάσιο να φωτίζεται. Το κλιμακοστάσιο καταλήγει σε υαλοσκεπή, γεγονός που προσφέρει φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό του κτιρίου. Ιδιαίτερο στοιχείο της κατασκευής είναι η παρουσία εσωτερικών μπαλκονιών που «βλέπουν» στη στοά της εισόδου, όπου υπάρχουν διακοσμητικές, γύψινες διακοσμήσεις στην οροφή και γεωμετρικά, κεραμικά πλακάκια στο δάπεδο. Στις ιδιαιτερότητες του κτηρίου περιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι κατόψεις των διαμερισμάτων είναι όμοιες, κάτι που αποτελούσε δήλωση της ισότητας όλων των ενοίκων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ξεναγούς, πρόκειται για την πρώτη οικοδομή της Θεσσαλονίκης η οποία απέκτησε ασανσέρ.

Ούτε όμως η εντυπωσιακή είσοδος του κτηρίου μπορεί να προϊδεάσει τον επισκέπτη για το τι θα συναντήσει μπαίνοντας στο οδοντιατρείο Smilebite του Κώστα Δημάκου, που φιλοξενείται στον πρώτο όροφο. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει είναι μία λιτή, σύγχρονη διακοσμητική αισθητική, σε έναν χώρο καθαρό, αισθητικά άρτιο και φιλόξενο. Ωστόσο, όταν περιηγηθεί στα ενδότερα, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για έναν χώρο με πλούσιο ιστορικό αποτύπωμα. Το πρώτο δωμάτιο που συναντά στα αριστερά θυμίζει περισσότερο γκαλερί έργων τέχνης, ενώ σε κάθε έναν από τους υπόλοιπους χώρους βρίσκεται ένα αντικείμενο που έχει αναφορά στα 100 χρόνια ζωής του κτηρίου. Κι όλα αυτά δένουν αρμονικά με τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό του οδοντιατρείου, το οποίο λειτουργεί από το 2007.

 

Όπως επισήμαναν οι ξεναγοί, ήταν συνειδητή επιλογή ο χώρος του ιατρείου να διατηρήσει τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία χωρίς περιττές παρεμβάσεις που θα αλλοίωναν τον μοναδικό του χαρακτήρα. Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει χώρος αναμονής, αλλά ένας προθάλαμος που μοιάζει με χώρο εργασίας με υπολογιστή, όπου μάλιστα παίζει μουσική, προκειμένου να… προετοιμάσει ψυχολογικά τους ασθενείς για τη βάσανο της εξέτασης.