Skip to main content

«Όποιος φεύγει, δεν επιστρέφει»

Η αποχώρηση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη από την Εθνική ήταν βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή media day του Έθνικής.

Ο Ηλίας Ζούρος μίλησε εφ'όλης της ύλης στους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά ασχολήθηκε κυρίως με το θέμα Σχορτσιανίτη.

«Είναι δύσκολο να ετοιμάζεις κάτι και ξαφνικά να πρέπει να αλλάξεις τη φιλοσοφία σου», είπε.

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο Ηλίας Ζούρος ανέφερε: «Η προετοιμασία πήγε καλά, υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση από τους παίκτες, είμαι ικανοποιημένος. Παρά τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει, συνεχίζουμε. Πιστεύουμε πολύ στον εαυτό μας και πάμε δυνατά, αλλά και βήμα βήμα, όπου μπορούμε καλύτερα. Τα πλάνα αλλάζουν, αλλά έχουμε μάθει να παλεύουμε. Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε δυναμώνει. Ελπίζουμε όλα να πάνε κατ’ ευχήν».

Είπε ακόμη ο Ζούρος:

Για την αποχώρηση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη: «Αντιμετωπίζει ένα προσωπικό πρόβλημα κι έτσι ζήτησε να σταματήσει. Κάναμε κάποιες συζητήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες, έγινε προσπάθεια να τον βοηθήσουμε, αλλά εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας κι ως προς αυτό το δρόμο κινούμαστε. Είναι δύσκολο να ετοιμάζεις κάτι και ξαφνικά να πρέπει να αλλάξεις τη φιλοσοφία σου. Έχουμε τώρα τα φιλικά, τα οποία είναι προπονήσεις για εμένα, που θα λειτουργήσουν ως οδηγός για να βελτιωθούμε».

Για το εάν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει: «Κάποιος που φεύγει, δεν υπάρχει λογική να επιστρέψει. Δεν είναι παιχνίδι η Εθνική, είμαστε σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και του κόσμου. Όταν κάποιος παίρνει μια απόφαση σημαίνει πως πριν έχει σκεφτεί ώριμα».

Για το Νικ Καλάθη και την πορεία της αποθεραπείας του: «Δουλεύει καθημερινά, είναι μαζί μας από τότε που επέστρεψε. Είναι ακόμα στο πρώτο στάδιο της αποθεραπείας του. Αρχή μας είναι να μη βιάζουμε τους παίκτες, μια και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υποτροπής. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες, πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμοι για να χρησιμοποιηθούν. Ο Νικ θα μπει σταδιακά στο πρόγραμμα, δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, αλλά ελπίζω να είναι κοντά μας στο Ευρωμπάσκετ».

Για το εάν θα κληθεί άλλος παίκτης στην Εθνική: «Θα ενημερωθείτε τις επόμενες ημέρες».

Από τους παίκτες, πρώτος το λόγο πήρε ο Νίκος Ζήσης: «Είναι λογικό φέτος να υπάρχουν τόσες διαρροές παικτών. Υπάρχει μεγάλη κούραση, υπάρχουν και πολλοί τραυματισμοί. Εμείς πρέπει να βγούμε από όλη αυτή τη συζήτηση, πως είμαστε τελειωμένοι, πως υπάρχουν σοβαρές απουσίες, και να εμφανιστούμε έτοιμοι. Έχουμε δουλέψει πολύ, πρέπει τώρα να βάλουμε στα φιλικά όσα μάθαμε». 

Για την ξαφνική αποχώρηση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη: «Οφείλουμε να δεχθούμε την απόφασή του. Η Εθνική έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα φέτος. Με το Σοφοκλή όλα έγιναν ξαφνικά. Μάθαμε πως έχει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα, δεν μπορώ να πω τίποτα πάνω σε αυτό. Η ζωή προέχει».

Για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην Εθνική: «Σε ενδεχόμενη μεγάλη αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ δεν πρόκειται να ψάξουμε για δικαιολογίες. Φέτος θα δοθούν ευκαιρίες σε πολλούς παίκτες. Οι νεαροί δεν θα έχουν μεταβατικό στάδιο, αλλά θα κληθούν να μπουν κατευθείαν στα βαθιά. Είναι καινούριος και ο προπονητής. Κι όλα αυτά ενώ δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Βέβαια, δεν έχουμε και την πίεση του μεταλλίου, όπως στο Ευρωμπάσκετ της Μαδρίτης. Θέλουμε, όμως, να πάμε στην Λιθουανία και να τα δώσουμε όλα, να πάμε καλά».

Την αισιοδοξία του πως θα προλάβει να αγωνιστεί στο φετινό Ευρωμπάσκετ εξέφρασε ο Νικ Καλάθης: «Νιώθω σε αρκετά καλή κατάσταση. Προσπαθώ, καθημερινά, να βγάζω ένα κομμάτι της προπόνησης. Θέλω να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ την ομάδα και πιστεύω πως θα είμαι έτοιμος για το Ευρωμπάσκετ, να ταξιδέψω στη Λιθουανία και να βοηθήσω την Εθνική».

 Για το πώς αισθάνεται για τη συμμετοχή του στην Εθνική Ελλάδας: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να αγωνίζομαι στην Εθνική. Μου αρέσει πάρα πολύ, θέλω να εκπροσωπώ χώρα μου κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία».

Για τις φετινές απουσίες της Εθνικής: «Σίγουρα, υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά οφείλουμε να τα ξεπεράσουμε και να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν επηρεαζόμαστε ψυχολογικά από τις απουσίες. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, για να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι στο Ευρωμπάσκετ».

Με το μυαλό αποκλειστικά στην Εθνική είναι ο Κώστας Κουφός, ο οποίος παραδέχθηκε: «Είναι ευλογία για εμένα να βρίσκομαι στην Εθνική. Νιώθω ενθουσιασμένος. Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου βρίσκεται μόνο στην Εθνική, είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος εδώ, δεν ξέρω τι θα γίνει με το λοκ άουτ, αλλά δεν σκέφτομαι να παίξω σε κάποια ομάδα στην Ευρώπη. Εξάλλου, έχω συμβόλαιο με τους Ντένβερ Νάγκετς».

 Για την αποχώρηση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη: «Είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά κι εμείς που μείναμε πίσω είμαστε αρκετά δυνατοί. Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο. Προσωπικά, αισθάνομαι πολύ καλά. Έχουμε πολλούς καλούς παίκτες σε όλες τις θέσεις. Για παράδειγμα, στη ρακέτα είμαστε εδώ, ο Μπουρούσης, o Φώτσης, ο Βουγιούκς, έχουμε καλά γκραντ όπως ο Ζήσης και ο Καλάθης. Έχουμε αυτοπεποίθηση ως ομάδα και δουλεύουμε για το καλύτερο δυνατό».

Η συγκέντρωση είναι το ζητούμενο για τον Κώστα Καϊμακόγλου: «Όλες οι αποχωρήσεις είναι πλήγμα, αλλά θα προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Έχει γίνει πολύς ντόρος για τις αποχωρήσεις τον τελευταίο καιρό. Το σημαντικότερο πλέον είναι να συγκεντρωθούμε όλα τα παιδιά που είμαστε εδώ, γιατί εμείς θα παίξουμε στο Ευρωμπάσκετ».

Για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: «Το Ευρωμπάσκετ είναι πολύ δύσκολη διοργάνωση, ίσως πιο δύσκολη και από το Παγκόσμιο και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, σαν οικογένεια όπως ήδη είμαστε, και να παίξουμε με ομαδικότητα και σε άμυνα και σε επίθεση. Εκτιμώ πως λόγω των αποχωρήσεων θα παίξουμε πιο ελεύθερα και χωρίς άγχος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παίξουμε ο ένας για τον άλλον».

Για τους στόχους της Εθνικής: «Ο βασικός στόχος και το μεγαλύτερο κίνητρο είναι να εξασφαλίσουμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός είναι ο ελάχιστος στόχος. Εάν τον πετύχουμε, τότε θα μπορούμε να παίξουμε στη συνέχεια χωρίς άγχος για κάτι καλύτερο».

Για το αν η Εθνική είναι έτοιμη: «Όχι βέβαια. Ακόμα είναι βαριά τα πόδια. Το βασικότερο για εμάς είναι να είμαστε έτοιμοι στο Ακρόπολις».