Skip to main content

«Όποιος μιλάει για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο κοροϊδεύει»

Γιατί ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ δηλώνει ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην περιοχή της Σίνδου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και ποιες δύο προτάσεις καταθέτει. Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητάει ο δήμαρχος Δέλ

Νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων πυροδοτεί η πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ν.Σηφουνάκη, ότι η κυβέρνηση δεν απορρίπτει «ασυζητητί» καμία τεκμηριωμένη πρόταση σχετικά με την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Ήδη χθες ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Γιάννης Κωνσταντίνου, τόνισε ότι είναι εφικτό να υπάρξει μια δεύτερη, ώριμη πρόταση για τη μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου σε περιοχή εκτός της Σίνδου, χωρίς να προκληθούν καθυστερήσεις στη διαδικασία. Το θέμα ανακίνησε πρώτος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης, ο οποίος είχε τονίσει ότι ο δήμος θα καταθέσει πρόταση για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στους Λαχανόκηπους.

Σήμερα την σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, ο οποίος υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι η μετεγκατάσταση στη Σίνδο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, κατατέθοντας παράλληλα δύο προτάσεις για το μέλλον του εκθεσιακού φορέα. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Δέλτα, Ν.Γιουτίκας, ζητάει την παρέμβαση του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις και παλινωδία στο κυβερνητικό επιτελείο.

«Όποιος μιλάει για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο κοροϊδεύει», υπογραμμίζει ο κ. Μπακατσέλος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν ούτε κρατικά κονδύλια ούτε χρήματα από ιδιώτες.

Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ, ο κ. Μπακατσέλος δήλωσε ότι η όποια πρόταση υιοθετηθεί θα πρέπει να αφορά επένδυση η οποία να είναι βιώσιμη. Ειδικά για το σενάριο μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή της Σίνδου, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός είχε γίνει στη βάση ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, κάτι που σήμερα δεν ισχύει, καθώς κανένας ιδιώτης δεν θα βάλει λεφτά σε μια τέτοια επένδυση.

Σημείωσε δε πως στην παρούσα φάση η μοναδική λύση που θα μπορούσε να προσελκύσει άμεσα ξένα κεφάλαια ώστε να κατασκευαστεί η νέα ΔΕΘ στο «άμεσο ορατό μέλλον» είναι εκείνη του υφιστάμενου οικοπέδου της Έκθεσης στο κέντρο της πόλης όπου μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ανοιχτό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο θα αποτελέσει «γέφυρα» και όχι εμπόδιο μεταξύ του ανατολικού τομέα της πόλης και του κέντρου.

«Μια νέα ΔΕΘ ανοιχτή στους κατοίκους της πόλης και με χώρους πρασίνου που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης. Παράλληλα ο συγκριμένος χώρος θα συνδέσει τον Κεδρινo Λόφο με τη θάλασσα μέσω του Πανεπιστημίου και των χώρων πρασίνου. ενώ δεν θα υπάρχουν κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω της ολοκλήρωσης της κατασκευής του μετρό και του υπόγειου πάρκινγκ που θα προβλέπεται στο χώρο της ΔΕΘ. Η συγκεκριμένη λύση θα τονώσει και την οικονομία της περιοχής δίνοντας ανάσα στον δοκιμαζόμενο από την κρίση εμπορικό κόσμο του κέντρου. Επίσης, συμβαδίζει και με τις προτάσεις του Ρυθμιστικού περί συμπαγών πόλεων και στήριξης των ιστορικών κέντρων», τόνισε ο κ. Μπακατσέλος. 

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ «έδειξε» ως δεύτερη τη λύση των οικοπέδων που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του αεροδρομίου «Μακεδονία», για τα οποία έχουν ήδη γίνει σχετικές μελέτες.

«Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων αποτελεί έγκλημα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις», τόνισε ο κ. Μπακατσέλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως εάν συνεχιστεί η ολιγωρία «σε 1-2 χρόνια δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης του εκθεσιακού κέντρου, καθώς θα έχουν σβήσει όλες οι εκθέσεις».

Επανέλαβε τέλος, την πρότασή του –την οποία έχει προ μηνός γνωστοποιήσει με επιστολή του και στον πρωθυπουργό- για κατασκευή του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου με διαδικασίες fast track. «Δεν πρέπει για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη και η περιφέρεια να μείνουν πίσω σε θέματα ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της πόλης περνά και μέσα από το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό της κέντρο.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητάει ο δήμαρχος Δέλτα

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου, απέστειλε ο δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, ζητώντας την παρέμβασή του, μετά τις αντιφατικές, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Ν.Σηφουνάκη.

Ο κ. Γιουτίκας, ο οποίος προφανώς ούτε που θέλει να σκέφτεται ότι η ΔΕΘ δεν θα μετεγκατασταθεί στη Σίνδο, απευθύνει κάλεσμα στον πρωθυπουργό, «να βάλει τέλος στις παλινωδίες που γελοιοποιούν προσπάθειες θεσμοθετημένων επιτροπών και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας».

Αναφέρει ακόμη ότι ο Ν.Σηφουνάκης, με την πρόσφατη δήλωσή του, αμφισβητεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς και το μνημόνιο συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ενώ καλεί τον κ. Παπανδρέου να επιβεβαιώσει την εξαγγελία του για υλοποίηση του σχεδίου.

Ψωμιάδης: Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση

Παρέμβαση για το ζήτημα που ανέκυψε από τις δηλώσεις Σηφουνάκη πραγματοποίησε σήμερα και ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Π.Ψωμιάδης, ο οποίος εκτίμησε πως η μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, καθώς - όπως τόνισε - δεν υπάρχει η πολιτική βούληση.

«Ας σταματήσει κάποτε αυτή η κοροϊδία! Δεκαοκτώ μήνες με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ακόμα συζητάμε για κάτι που ήδη αποφασίστηκε από δύο κυβερνήσεις και ανακοινώθηκε από δύο πρωθυπουργούς! Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρόκειται να γίνει η μετεγκατάσταση γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.