Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020
x

ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ – ΦΥΓΕΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Από τους εργαζόμενους, 105 κάνουν χρήση του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος, ενώ 98 θα μεταταχθούν σε φορείς του δημοσίου–Στον αέρα οι τευτλοπαραγωγοί

Φως στο τούνελ του… εγκλωβισμού τους, επί μακρόν, στην ταλαιπωρημένη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης φαίνεται να βλέπουν οι εργαζόμενοι καθώς μετά από αναμονή και αγωνία μπορούν πλέον να κάνουν χρήση των προγραμμάτων των μετατάξεων και του προσυνταξιοδοτικού.   

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τους συνολικά 203 εργαζόμενους της ΕΒΖ 105 κατευθύνθηκαν στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ενώ οι υπόλοιποι θα κάνουν χρήση του προγράμματος των μετατάξεων που αφορά θέσεις σε φορείς του δημοσίου, μεταξύ άλλων σε δήμους, περιφέρειες, δικαστήρια, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θέσεις αφορούν φορείς που βρίσκονται πανελλαδικά, αλλά και  σε εγγύτητα με τα εργοστάσια αλλά και την κεντρική διοίκηση (Θεσσαλονίκη) της ΕΒΖ.  

Το προσυνταξιοδοτικό αφορά εργαζόμενους που χρειάζονται από λίγους μήνες μέχρι και πέντε χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη ΚΥΑ, οι υπάλλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση ύψους 930 ευρώ, οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 970 ευρώ, τεχνολογικής εκπαίδευσης 1.010 ευρώ και πανεπιστημιακής 1.050 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων είναι απολύτως δυσμενής, δεδομένου πως τους οφείλονται δεδουλευμένα επτά μηνών, τα οποία οι εργαζόμενοι, που εντάχθηκαν στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, θα τα διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού. Επιπλέον οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν σε φορείς του δημοσίου, θα πρέπει να κάνουν μία νέα αρχή αναλαμβάνοντας νέα καθήκοντα και μαθαίνοντας μία νέα εργασία.

Στο μεταξύ, με την ανασφάλεια του τι πρόκειται να συμβεί εξακολουθούν να ζουν οι τευτλοπαραγωγοί που πείσθηκαν και έσπειραν τεύτλα, τα οποία, όμως, δεν γνωρίζουν που θα τα διαθέσουν, αλλά και πότε και αν θα λάβουν τα χρήματα της περσινής καμπάνιας.

Σημειώνεται πως στις 10 Ιουνίου συζητείται στο Δικαστήριο η αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 106 της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ