Skip to main content

Ώρα Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ

Για πρώτη φορά η καγκελάριος απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους

Αυτό που στη Μ. Βρετανία έχει καθιερωθεί κοινοβουλευτικά από καιρό και δεν νοείται να περάσει Τετάρτη χωρίς η βρετανίδα πρωθυπουργός να μην περάσει τη βάσανο των ερωτήσεων από τους βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ξεκινά από σήμερα και στη γερμανική βουλή. Το μεσημέρι η καγκελάριος Μέρκελ για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσει «φίλια και εχθρικά πυρά» υπό τη μορφή ερωτήσεων για θέματα που δεν της είναι εκ των προτέρων γνωστά.

Ζωηρή δημόσια αντιπαράθεση

Πρόκειται για ένα novum στα γερμανικά κοινοβουλευτικά χρονικά, το οποίο είχαν ζητήσει τα κόμματα και συμπεριελήφθη στην κυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στη Χριστιανική Ένωση CDU/CSU και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Όπως αναφέρεται στο κείμενο «επιθυμούμε να έρχεται η καγκελάριος τρεις φορές το χρόνο στη Βουλή, να απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών και η διαδικασία των ερωτήσεων να διαμορφωθεί εκ νέου». Κατά βάση όλες οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις θέλουν να αναμορφωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία, να γίνει πιο αποτελεσματικός ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της κυβέρνησης και πιο ζωηρή η δημόσια αντιπαράθεση στην αίθουσα της ολομέλειας, από ό,τι είναι μέχρι τώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία, που γίνεται παραδοσιακά την Τετάρτη μετά τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου ήταν περισσότερο υπόθεση ρουτίνας. Διαρκούσε μόνο 35 λεπτά, τα θέματα ήταν αυτά που συζητούνταν και στο υπουργικό συμβούλιο και πολλές φορές οι υπουργοί έστελναν τους υφυπουργούς τους να τους εκπροσωπήσουν. Τώρα όμως η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να είναι η ίδια παρούσα και δεν θα είναι προετοιμασμένη για τα ερωτήματα των βουλευτών που θα της τεθούν.

Επί αγνώστων θεμάτων ερωτήσεων

Τι θα πει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος στη Βουλή; Καταρχάς το θέμα στο οποίο εκείνη έχει επιλέξει να αναφερθεί αφορά τη συνάντηση κορυφής των G7 το Σαββατοκύριακο στον Καναδά, όπου θα τεθεί επί τάπητος μεταξύ πολλών άλλων και ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Τον κύκλο των ερωτήσεων θα ανοίξει η εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη σκυτάλη θα πάρουν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 20 λεπτά. Στα υπόλοιπα 40 λεπτά οι βουλευτές θα κληθούν να θέσουν ερωτήσεις εφ΄όλης της ύλης. Ερώτηση και απάντηση δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ένα λεπτό η κάθε μια. Τη διαδικασία θα συντονίζει ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η καγκελάριος θα ερωτηθεί για το σκάνδαλο με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Βρέμης, όπου χορηγήθηκαν παράτυπα άσυλο σε 1200 περιπτώσεις. Η καγκελάριος έχει προετοιμαστεί. Χθες προσκάλεσε στην καγκελαρία ορισμένους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησής της χωρίς να γίνει γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε. Το βήμα του κοινοβουλίου περιμένει λοιπόν την Άγκελα Μέρκελ σε μια πρεμιέρα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa, afp, Zeit, Focus

Πηγή: Deutsche Welle