Skip to main content

Κίνδυνος να μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σποράδες η Θεσσαλονίκη

Κανένα ενδιαφέρον από τις ακτοπλοϊκές – Καμπανάκι από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης: «Μόνη λύση η επιδότηση της γραμμής»

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην υπάρξει φέτος η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά των Σποράδων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα, μέχρι σήμερα δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από κάποια ακτοπλοϊκή εταιρεία για να αναλάβει το συγκεκριμένο θαλάσσιο δρομολόγιο.

«Εάν η γραμμή δεν επιδοτηθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε φέτος τη συγκεκριμένη σύνδεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέγκας.

Ο ίδιος ζητεί να υπάρξει κινητοποίηση όλων των φορέων της πόλης, καθώς οι προθεσμίες πιέζουν. «Προσπαθούμε να “τρέξουμε” το θέμα σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο κ.α. Το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην χαθεί η φετινή θερινή σεζόν», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Πέγκας, το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σποράδων τέθηκε από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη στο υπουργείο Ναυτιλίας, από όπου δεν έλαβε ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με τις προθέσεις που υπάρχουν. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε πρόσφατα συνάντηση με την μέχρι πρότινος υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, στην οποία έθεσε το θέμα με το οποίο θα κληθεί να ασχοληθεί πλέον η νέα υπουργός κ. Χατζηγεωργίου.

«Φέτος η έναρξη της σεζόν συμπίπτει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές και αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέγκας κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων ξεκίνησε μετά από διακοπή έξι ετών το 2016, με δρομολόγια μόνο κατά τη θερινή περίοδο, και συνεχίστηκε μέχρι το 2017 από τη Hellenic Seaways. Το 2018 η Hellenic Seaways δεν συμμετείχε στη διαδικασία ανάληψης του δρομολογίου. Τελικά αυτό επιδοτήθηκε και το ανέλαβε η εταιρεία Golden Star Ferries (15 Ιουνίου – 9 Σεπτεμβρίου).

Το 2017 μέσω των συγκεκριμένων δρομολογίων μετακινήθηκαν περίπου 70.000 επιβάτες.