Skip to main content

Ωραιόκαστρο: Δράσεις και παιχνίδια για την υγεία και τη φιλία στο θερινό σχολείο

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, είναι μία κοινωνική προσφορά του Δήμου Ωραιοκάστρου προς τους κάτοικους του και εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς.

Δράσεις και παιχνίδια για την υγεία, την διατροφή, τη φιλία και την μουσική κυριάρχησαν στην τρίτη θεματική ενότητα του θερινού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Δεκάδες παιδιά στις Δ.Ε. Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα που παρέχεται δωρεάν από τον Δήμο Ωραιοκάστρου και περνούν δημιουργικά και όμορφα τον χρόνο τους.

Ειδικότερα, η θεματική ενότητα της τρίτης βδομάδας σε ένα τμήμα του θερινού σχολείου είχε τίτλο «Υγεία και διατροφή». Έγιναν συζητήσεις για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, την διατροφική πυραμίδα και τις υγιεινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινή μας ζωή. Τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών δημιούργησαν το δικό τους σουπλά φαγητού με τη μέθοδο του πιάτου! Επίσης, εστίασαν στις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού με την ευκαιρία της επίσκεψης ενός μελισσοκόμου στο σχολείο. Ακόμη, διασκέδασαν με την επίσκεψη δυο εξαίρετων μουσικών, που παρουσίασαν διάφορα μουσικά όργανα έπαιξαν χαρούμενες μελωδίες.

Πιο συγκεκριμένα, από τον μελισσοκόμο Γιάννη Θεοδωρίδη έγινε πλήρης παρουσίαση του κύκλου ζωής της μέλισσας και των προϊόντων της κυψέλης: μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη, κεραλοιφές, καθώς επίσης έγινε και γευστική δοκιμή των τεσσάρων ειδών μελιού, ανθόμελο, πευκόμελο, κάστανο-φλαμούρι και βελανίδι, που παράγει ο ίδιος. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν βιωματικά την κυψέλη, την κηρήθρα και τα εργαλεία του μελισσοκόμου. Είδαν ακόμη πώς προετοιμάζεται ο μελισσοκόμος κ. Θεοδωρίδης, για να πάει στα μελίσσια του.

Σε μια από τις τάξεις που λειτουργούν υλοποιήθηκε οργανωμένη δραστηριότητα γραφής σχετικά με την θεματική ενότητα με τίτλο «Γράφω τη λέξη "φίλος" σε ξένες γλώσσες και ζωγραφίζω την εθνική σημαία κάθε χώρας». Οι μαθητές-τριες σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς και υπό την πλήρη επιτήρηση και καθοδήγησή τους αναζήτησαν στον Η/Υ τη λέξη «φίλος» στα ελληνικά και προσπάθησαν να την αναζητήσουν και να την ακροαστούν σε διάφορες ξένες γλώσσες. Στη συνέχεια, επέλεξαν έξι χώρες και έγραψαν τη λέξη «φίλος» στα ελληνικά, ιταλικά, γερμανικά, αγγλικά, χαβανέζικα και ιαπωνικά! Ζωγράφισαν τις αντίστοιχες σημαίες αυτών των χωρών και τέλος, προσπάθησαν και πουν τη λέξη «φίλος» σε έξι διαφορετικές γλώσσες!

Σε ένα άλλο τμήμα, υλοποιήθηκε οργανωμένη δραστηριότητα στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας με τίτλο «Τα μπαλόνια της φιλίας». Τα παιδιά έμαθαν για το παιδικό παραμύθι «Τα μπαλόνια της φιλίας» και έπειτα, συζήτησαν για έννοιες όπως: φιλία, συνεργασία, αγάπη, σεβασμός, συμπόνοια και διχόνοια. Οι μαθητές-τριες υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών προσπάθησαν να ορίσουν τις προαναφερθείσες έννοιες. Ακολούθως, τις κατέγραψαν στο χαρτί, τις έκοψαν και τις κόλλησαν επάνω σε μπαλόνια! Έτσι, δημιούργησαν τα μπαλόνια της φιλίας και διασκέδασαν!

Το πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης μαθητών «Καλοκαιρινό Σχολείο 2022» του Δήμου Ωραιοκάστρου φέτος διαρκεί έως την Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022.

Για την κάλυψη των αναγκών και τη φιλοξενία των παιδιών λειτουργούν τα παρακάτω σχολεία:

  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου
  • Δημοτικό Σχολείο Λητής
  • Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρούδας

Το ωράριο της θερινής απασχόλησης είναι 07.00-16.00. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, είναι μία κοινωνική προσφορά του Δήμου Ωραιοκάστρου προς τους κάτοικους του και εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς.