Skip to main content

Ωραιόκαστρο:Ολοκληρώθηκε το έργο βελτίωσης της ποιότητας νερού στον οικισμό της Ανθούπολης

Η υδροδότηση της περιοχής θα γίνεται πλέον με καθαρό και ασφαλές νερό, καθώς ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες το έργο «Aquality».

Ένα κομβικής σημασίας έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του οικισμού της Ανθούπολης της Κοινότητας Λητής, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την ποιότητα του νερού πρόκειται να παραδώσει σε χρήση η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου.

Η υδροδότηση της περιοχής θα γίνεται πλέον με καθαρό και ασφαλές νερό, καθώς ολοκληρώνεται το έργο «Aquality», στο πλαίσιο του οποίου έγινε η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του συστήματος  αποσιδήρωσης – απομαγγανίωσης του νερού.

«Δίνουμε λύση στο χρόνιο και σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ανθούπολης με το νερό και είμαστε πλέον έτοιμοι να παραδώσουμε ολοκληρωμένο το έργο που επιλύει το θέμα.  Οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν πλέον νερό καλής ποιότητας και καλής ποιότητας νερό σημαίνει αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ζωής των κατοίκων», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του «Aquality», ο δήμος Ωραιοκάστρου ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο Ολοκλήρωσης του έργου, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, στις 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου. Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων, όπως επίσης και οι Βούλγαροι Εταίροι του έργου. Η εκδήλωση θα γίνει με τήρηση των μέτρων προστασίας από τον Covid-19. Το Συνέδριο θα μεταδοθεί απευθείας μέσω του καναλιού του δήμου Ωραιοκάστρου στο Youtube (https://www.youtube.com/channel/UCyA3QtfBQpgjTqvrqzqQRcA).

Το έργο

Ο δήμος Ωραιοκάστρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα - Βουλγαρία 2014 – 2020 (INTERREG V-A), ανέλαβε ως Επικεφαλής Εταίρος την υλοποίηση του έργου «Application of innovative techniques for improving drinking water quality in urban areas» και με ακρωνύμιο «Aqua-lity», το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από κοινοτικούς πόρους και κατά 15% από εθνικούς.

Με την ένταξη του στο πρόγραμμα αυτό ο Δήμος Ωραιοκάστρου ανέλαβε την πρωτοβουλία να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να επιλύσει το μείζον πρόβλημα της ποιότητας του νερού στη γεώτρηση του οικισμού της Ανθούπολης της Κοινότητας Λητής του Δήμου Ωραιοκάστρου, η οποία ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια συγκέντρωσης υδροθείου, σιδήρου και μαγγανίου, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Στο πλαίσιο του έργου και συγκεκριμένα της Δράσης 3.1.1 – Drinking Water Improvement System (Σύστημα Βελτίωσης Πόσιμου Νερού), ο Δήμος Ωραιοκάστρου προέβη σε υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο που προέκυψε κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού, με αντικείμενο την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος αποσιδήρωσης – απομαγγανίωσης για την ύδρευση της Ανθούπολης.

Η προμήθεια του συστήματος έγινε τον Φεβρουάριο του 2021 και το διάστημα που ακολούθησε ως σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης, θέσης σε λειτουργία ενώ πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και οι πρώτες μετρήσεις.

Τα οφέλη του έργου

Το έργο αναμένεται ότι θα βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ανθούπολης, καθώς πλέον το νερό θα είναι κατάλληλο για κατανάλωση, όπως επισημαίνει ο δήμος.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου με την υλοποίηση του έργου αυτού δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ανθούπολης και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.  

Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν δράσεις δημοσιότητας με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, ιδιαίτερα όσων διαμένουν στον οικισμό της Ανθούπολης, σχετικά με την αλλαγή που θα επιφέρει το σύστημα αυτό στις ζωές τους, καθώς και πάνω σε θέματα διατήρησης των υδάτων, τη σημασία της υγιεινής των υδάτων και τη σημασία της αξιοποίησης των πόρων της ΕΕ στην περιφερειακή ανάπτυξη.