Skip to main content

Ορφέας και Κυβέλη, τα ελληνόπουλα που χτυπούν συχνά την πόρτα του Άη Βασίλη στο Ροβανιέμι

Η οικογένεια Φραντζόγλου είναι η μοναδική ελληνική οικογένεια με παιδιά που ζει στο Ροβανιέμι και είναι γείτονες του Άη Βασίλη!

Είναι ο Ορφέας και η Κυβέλη, δίδυμα ηλικίας 7 ετών, που τα τελευταία χρόνια άφησαν την Ελλάδα και ζουν μόνιμα στο παγωμένο Ροβανιέμι της Φινλανδίας. Είναι γειτονόπουλα του 'Αη Βασίλη, τα σπίτια τους τα χωρίζει μια απόσταση λίγων μέτρων, και αντί σαν τα άλλα παιδιά του κόσμου να καθίσουν να γράψουν γράμμα στον αγαπημένο τους Άγιο, του... χτυπούν συνεχώς την πόρτα για να αλλάξουν την παραγγελία των δώρων!

Άλλωστε, στο Ροβανιέμι οι επιθυμίες των παιδιών προς τον Άγιο, ξεκινούν 6 μήνες πριν τις γιορτές. Κάθε καλοκαίρι, εκεί γύρω στις 20 Ιουνίου, οι κάτοικοι γιορτάζουν τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου δίπλα στο ποτάμι. Και φυσικά, πέρα από μικρούς και μεγάλους το παρών δίνει και ο Αη Βασίλης, ο οποίος καλεί από νωρίς τα παιδιά των ντόπιων να του πουν το δώρο που θέλουν να τους φέρει στις γιορτές.

Από εκείνο το διάστημα και έως τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ο Ορφέας και η Κυβέλη που πηγαίνουν δημοτικό σχολείο στο Ροβανιέμι έχουν αλλάξει αρκετές φορές άποψη για το παιχνίδι που θέλουν να τους φέρει ο αγαπημένος τους Άγιος κάτω από το δέντρο και πηγαίνουν στο σπίτι του να τον «ενημερώσουν» για τα σχετικά. «Ανά μία εβδομάδα ή δύο αλλάζουν άποψη και του ζητούν άλλο δώρο», ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» ο πατέρας των διδύμων, Γιώργος Φραντζόγλου, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του αποφάσισαν να μετακομίσουν μόνιμα οικογενειακώς στη Φινλανδία.

Για την οικογένεια Φραντζόγλου ήταν «όνειρο ζωής», όπως αναφέρουν, να ζουν στο φινλανδικό βορρά. Ο Γιώργος Φραντζόγλου πέρα από τις τουριστικές δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται, οργανώνει για τους τουρίστες περιηγήσεις σε φάρμες και δάση με ταράνδους και χάσκι αλλά και εκδρομές προς το Βόρειο Σέλας. Είναι προπονητής της κολύμβησης στο Ροβανιέμι, ενώ η σύζυγός του εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε νηπιαγωγείο.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το Ροβανιέμι ζει σε «φουλ» χριστουγεννιάτικους ρυθμούς και υπάρχει αυξημένη κινητικότητα επισκεπτών, σε αντίθεση με πέρσι όπου επικράτησε η πανδημία που είχε «νεκρώσει» όλο τον πλανήτη. «Το Ροβανιέμι είναι ένας προορισμός του τριημέρου. Οι επισκέπτες μένουν συνήθως 2-3 νύχτες. Είναι μια μικρή πόλη, θα κάνεις τις δραστηριότητες με τα χάσκι και τους ταράνδους, θα πας στο χωριό του Άη Βασίλη και θα επισκεφτείς ένα μουσείο γύρω από τη ζωή από τον αρκτικό κύκλο», υποστηρίζει ο κ.Φραντζόγλου.

Η οικογένεια Φραντζόγλου είναι η μοναδική ελληνική οικογένεια με παιδιά που ζει στο Ροβανιέμι, αν και τους τελευταίους μήνες ήρθαν σε επαφή μαζί τους αρκετοί ακόμη 'Ελληνες που τους ρώτησαν για τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο ώστε να σκεφτούν και αυτοί το ενδεχόμενο της μετακόμισης.

«Η ζωή στον Αρκτικό Κύκλο είναι δεμένη με τη φύση. Σημαίνει και ...ζωή στην κατάψυξη για 7 μήνες το χρόνο. Αρνητικές θερμοκρασίες. Πρέπει να σου αρέσει αυτό, γιατί δεν είναι αυτό που γνωρίζουμε στην Ελλάδα "θα πάω σε ένα χιονοδρομικό κέντρο και θα μείνω 2-3 ώρες". Πρέπει να πας στη δουλειά με αυτές τις συνθήκες, τα παιδιά στο σχολείο, πρέπει να το αγαπάς για να αισθάνεσαι κάθε μέρα τυχερός που βρίσκεσαι εδώ. Μετά έχουμε το καλοκαίρι, λευκές νύχτες κι επίσης μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση», υπογραμμίζει.

Για τη φετινή Πρωτοχρονιά στην πρωτεύουσα της Λαπωνίας, πέρα από τα δώρα του Άγιου Βασίλη, αναμένεται να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου με πυροτεχνήματα και παρουσία κόσμου στην κεντρική πλατεία, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να δημιουργηθεί το αίσθημα της αισιοδοξίας για μία καλύτερη νέα χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ