Skip to main content

Οργασμός επενδύσεων 2,3 δισ. ευρώ σε ξενοδοχειακές μονάδες

Αιχμή του δόρατος τα πεντάστερα ξενοδοχεία με 5.561 δωμάτια - Συνολικά οι επενδύσεις στον τουρισμό το 2018 άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ

Τον αδιαμφισβήτητο στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο τουρισμός που εξελίσσεται σε μαγνήτη για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2018 οι επενδύσεις για την κατασκευή νέων τουριστικών μονάδων και ανακαίνιση υφιστάμενων υπολογίζονται σε 2,3 δισ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος τα πεντάστερα ξενοδοχεία. Ένα χρόνο νωρίτερα οι επενδύσεις άγγιζαν το 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο "Η συμβολή του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2018" την περσινή χρονιά προστέθηκαν 14.746 νέα δωμάτια, εκ των οποίων τα 5.561 δωμάτια ήταν κατηγορίας πέντε αστέρων και τα 3.304 τεσσάρων. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανακαινίσεις δωματίων κατά κύριο λόγο προχώρησαν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων.

Η έκρηξη στις επενδύσεις είναι απολύτως λογική καθώς η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UWNTO) καταλαμβάνει την 13η θέση των κορυφαίων προορισμών στον κόσμο, ως προς τον αριθμό αφίξεων το 2018.

Στα 5 δισ. ευρώ συνολικά οι επενδύσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, το σύνολο της επενδυτικής δραστηριότητας του τουρισμού για το 2018 ανήλθε περί τα 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,92 δισ. ευρώ αφορούν σε δαπάνη εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2017 άγγιξαν τα  3,4 δισ., εκ των οποίων 1,29 δισ. αφορούν σε δαπάνη εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Η περσινή χρονιά ήταν από τις καλύτερες για την τουριστική αγορά, όπως δείχνουν τα στοιχεία. O τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ της χώρας με 21,6 δισ. ευρώ. Η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,3% σε σχέση με το 2017.

Εντυπωσιακή είναι η συμβολή του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ του Νοτίου Αιγαίου (97,1%), των Ιόνιων Νησιών (71,2%) και της Κρήτης (47,2%). Το εν λόγω ποσοστό στην Κεντρική Μακεδονία προσγειώνεται στο 12,4%.

Όπως τονίζεται στη μελέτη Νότιο Αγαίο, Ιόνια Νησιά και Κρήτη έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των προορισμών.

Σημειώνεται πως πέρσι η  Ελλάδα υποδέχτηκε 30,1 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, με το 68% αυτών να επιλέγει το αεροπλάνο για να φτάσει στην χώρα μας. Με βάση τις εκτιμήσεις της μελέτης, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας.

Ουσιαστικά για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία.