Skip to main content

Οργή Λαρισαίων αγροτών για τις αποζημιώσεις στα σταφύλια

Ξεχειλίζει η οργή στους κόλπους των αμπελοκαλλιεργητών του Δαμασίου, στο νομό Λάρισας, που είδαν τον ΕΛΓΑ να καθορίζει πολύ χαμηλές αποζημιώσεις για την καταστροφή που υπέστησαν στη φετινή σοδειά εξαι
Ξεχειλίζει η οργή στους κόλπους των αμπελοκαλλιεργητών του Δαμασίου, στο νομό Λάρισας, που είδαν τον ΕΛΓΑ να καθορίζει πολύ χαμηλές αποζημιώσεις για την καταστροφή που υπέστησαν στη φετινή σοδειά εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και λόγω του ότι σημαντικό μέρος της παραγωγής παρέμεινε αδιάθετο.
Όπως αναφέρουν το ποσό των αποζημιώσεων δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη του 10% της πραγματικής ζημιάς στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Εξαιτίας του προβλήματος που προέκυψε, αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Τυρνάβου κ. Μ. Γκαρλόφη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνεταιρισμών και των συλλόγων του Δαμασίου, επισκέφθηκαν τη γ.γ. της περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Π. Γερακούδη και το στέλεχος του ΕΛΓΑ στην περιοχή κ. Γ. Παντελιάδη, ζητώντας άμεση διόρθωση των εκτιμήσεων. Η κ. Γερακούδη τόνισε ότι θα μεταφέρει το αίτημά τους στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ ο κ. Παντελιάδης τόνισε ότι από την πλευρά του τοπικού ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα αναφορικά με τις εκτιμήσεις.

Ο Β. Εξαρχος
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλης Έξαρχος για τις εκτιμήσεις των ζημιών στην αμπελοκαλλιέργεια του Νομού Λάρισας έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Είναι γνωστό ότι οι έντονες βροχοπτώσεις την περίοδο της συγκομιδής προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια του Νομού. Το αίτημα των αγροτών για καταβολή αποζημιώσεων είναι λογικό και δίκαιο, γι’ αυτό έγιναν από τον ΕΛΓΑ οι προβλεπόμενες διαδικασίες εκτιμήσεων των ζημιών. Η κοινοποίηση όμως των πορισμάτων προκάλεσε την εύλογη αντίδραση των αγροτών και σοβαρά ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων. Είναι φανερό ότι πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση να γίνει επανεκτίμηση των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες. Η πολιτεία οφείλει να κατοχυρώσει στην πράξη την καταβολή δίκαιων και αντικειμενικών αποζημιώσεων».