Skip to main content

Οργή των Ποντίων κατά του Φίλη για την «εθνοκάθαρση»

Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι εξοργισμένος από τη δήλωση του υπουργού Παιδειίας η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση.

Οργή στον απανταχού Ποντιακό Ελληνισμό έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση.

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για παραχάραξη της ιστορίας από τον υπουργό Παιδείας, τον οποίο καλεί να «ανασκευάσει τις ανιστόρητες απόψεις του».

Την ίδια ώρα η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας έστειλε επιστολή στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του κ. Φίλη «αποτελεί μία ευθεία προσβολή της ιστορικής μας μνήμης αλλά και της υπόστασής μας ως κοινωνία».

«Θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, προσχεδιασμένη, συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση των Ελλήνων. Ας είναι πιο προσεκτικός κι ας θυμηθούμε όλοι ότι η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού είναι ένα κομμάτι του εθνικού κορμού της ελληνικής ιστορίας» τονίζει η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.

«Μας απογοήτευσε η κυβέρνηση που έχουμε, καθώς επέλεξε έναν αρνητή της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, να τον τοποθετήσει σε αυτή την νευραλγική θέση του υπουργού Παιδείας» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Αλέξανδρος Εφραιμίδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων:

«Με λύπη παρακολουθούμε την επανάληψη των δηλώσεων του - υπουργού τώρα πια- κ. Φίλη ως αρνητή της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε επιστημονικό επίπεδο και όχι σε κρατικό όπως ισχυρίζεται.

Μας δημιουργούνται μια σειρά από ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του κ. Φίλη.

- Σε ποια επιστημονικά τεκμήρια στηρίζει την άποψή του; Γνωρίζει την απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών που το 2007 αναγνώρισαν τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, των Ελλήνων της Ανατολής  και των Αρμενίων;
- Γνωρίζει ότι εκατοντάδες τεκμήρια ανασύρθηκαν από τα αρχεία των ξένων πρεσβειών (Γαλλίας, Γερμανίας, Η.Π.Α. κλπ.), από έγκριτους Έλληνες επιστήμονες (Ενεπεκίδης, Φωτιάδης, Τσιρκινίδης  κ.ά.) και συνηγορούν στην τέλεση γενοκτονίας;

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε), εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό, υπηρετώντας την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους, πρωτίστως όμως την αλήθεια, δεν πρόκειται να ανεχθεί παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.

Δεν πρόκειται να προδώσει τις θυσίες των προγόνων μας ούτε τους αγώνες των οργάνων του ποντιακού χώρου όλες αυτές τις δεκαετίες.

Διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για ικανοποίηση των δικαίων του Ποντιακού Ελληνισμού, παραμερίζοντας όλους τους τυχάρπαστους όψιμους ψευτοεπιστήμονες, αλλά και όσους εκόντες - άκοντες παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας.

Ο Οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός είναι σε εγρήγορση και έτοιμος να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα την παραίτηση του κ.Φίλη εφόσον δεν ανασκευάσει τις ανιστόρητες απόψεις του για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής».