Skip to main content

Οργή των σχολικών καθαριστριών: Δεν είμαστε αντικείμενα μίας χρήσης

Συνολικά 9.500 καθαρίστριες και καθαριστές στα σχολεία καταγγέλλουν ότι δουλεύουν με χαμηλές αμοιβές και ελλειπή μέτρα φύλαξης εν μέσω πανδημίας.

Για απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησής τους εν μέσω πανδημίας κάνουν λόγο τα μέλη των σωματείων σχολικών καθαριστριών με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.

«Οι 9.500 συμβασιούχες και συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, διατίθενται να δώσουν γι’ άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στις σχολικές μονάδες, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγειές σχολικό περιβάλλον, αρκεί να υπάρχουν οι στοιχειώδεις εγγυήσεις εργασίας με ασφάλεια και εργασίας με δικαιώματα, τα οποία σήμερα δεν υφίστανται ούτε κατ ελάχιστο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως λένε μεταξύ άλλων δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα αιτήματά τους εκ μέρους των υπουργών κατηγορώντας τους για αδιαφορία. «Είμαστε εργαζόμενοι άνθρωποι και όχι αντικείμενα μιας χρήσης. Απαιτούμε στοιχειώδη σεβασμό στην εργασία μας και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό».

Μάλιστα επισημαίνουν πως όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και εργαζόμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου σε σχολεία (που υποκρύπτουν όμως συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας), ουσιαστικά επιτάχθηκαν όπως λένε από το υπουργείο Εσωτερικών και στρατεύτηκαν όπου τους χρειάστηκε η πολιτεία στη μάχη του αντιικού αγώνα, δίχως όμως να τους παρασχεθούν τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, δίχως να έχουν δικαίωμα στη λήψη αναρρωτικών αδειών, αδειών μητρότητας, αδειών ειδικού σκοπού, δίχως δικαίωμα απαλλαγής από τα καθήκοντα ως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες.

«Μέχρι και άτομα καρκινοπαθή εξαναγκάζονταν να απασχολούνται καθημερινά αμέσως μετά τις χημειοθεραπείες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Κι όλα αυτά για 33€/ανά σχολική αίθουσα το μήνα, δίχως πρόσβαση σε κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους σχολικούς καθαριστές, «είναι απαράδεκτο να καλούμαστε την περίοδο της πανδημίας -αν και καθαρίστριες/στες σχολείων- να απασχολούμαστε χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας σε δημοτικά κτίρια, υπόγεια και αποθήκες επί δεκαετίες κλειστές γεμάτες ποντίκια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες. Είναι απαράδεκτο επί δεκαετίες να υπογράφουμε συμβάσεις μίσθωσης έργου και η πολιτεία ν’ αρνείται να μας αναγνωρίσει την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Είναι παράνομο με εγκυκλίους να γίνεται υπέρβαση των συμβατικών μας δικαιωμάτων και να μας εντέλουν ενόψει της λήψης μέτρων για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και διδασκόντων και την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID 19, να παρέχουμε υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πλήρη ωράρια εργασίας, για μόλις 100, 200 και 300€ το μήνα, δίχως να προβλέπεται κάτι τέτοιο στις συναφθείσες συμβάσεις και δίχως να υπάρχει καμία απολύτως κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Κάθε φορά που πηγαίνουμε να αναλάβουμε εργασία δεν γνωρίζουμε αν θα επιστρέψουμε υγιείς και αρτιμελής στις οικογένειές μας».

Τα αιτήματα που καταθέτει ο κλάδος τους είναι τα εξής:

  • Έναρξη διαδικασιών για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ως προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του Covid-19, ανανέωση για τα επόμενα 3 χρόνια όλων των υφιστάμενων συμβάσεων των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα, με αύξηση των κονδυλίων αποζημίωσης ανά σχολική αίθουσα.
  • Επιδοτούμενη κατάρτιση στις διαδικασίες περιορισμού της διάδοσης του Covid-19 στα σχολικά συγκροτήματα και Πιστοποίηση Επαγγέλματος.
  • Αξιοπρεπείς αμοιβές και Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.
  • Αποζημίωση για προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες στο my school, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται ΔΩΡΕΑΝ σήμερα από συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα.
  • Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.
  • Μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή σ.σ.ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.