Skip to main content

Οργή ξενοδόχων για το αιφνιδιαστικό μπλόκο στους Σέρβους τουρίστες

Αγωνία και προβληματισμός στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που αιμοδοτούνται τουριστικά από τους Σέρβους - Τι απαντά η κυβέρνηση.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στις τάξεις των ξενοδόχων η απαγόρευσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών και δη Σέρβων στην Ελλάδα παρά το άνοιγμα των συνόρων σήμερα, όπως αποκάλυψε η Voria.gr.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ουσιαστικά αποκλείει την είσοδο τουριστικού ρεύματος από τη Σερβία αφού τα σύνορα της Ελλάδας θα παραμείνουν κλειστά για τους πολίτες της βαλκανικής χώρας έως το τέλος του Ιουνίου.

Οι Σέρβοι που αιμοδοτούν τουριστικά την Πιερία, Χαλκιδική, αλλά και τον Σταυρό και την Ασπροβάλτα αφήνουν με την απουσία τους ένα σημαντικό κενό, που δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στους ανθρώπους του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Την έντονη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος με ανάρτησή του στο facebook.

«Καθόλου καλή εξέλιξη, η οποία έφερε μόνο αναστάτωση και δυσφήμιση για την Βόρεια Ελλάδα, ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ την τελευταία στιγμή 14/6 απόγευμα να αλλάζουν τα δεδομένα!! Η σεζόν COVID 19......δείχνει ότι θα είναι ''πολεμική'' για όλους!!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά, η οποία κάνει λόγο για «ακόμη ένα χτύπημα στον ήδη ταλαιπωρημένο ελληνικό τουρισμό. Μεγάλη δυσφήμιση ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα. Η χώρα έχει χάσει την αξιοπιστία της όχι μόνο στους Έλληνες επαγγελματίες και εργαζόμενους στον τουρισμό αλλά και σε όλες τις τουριστικές αγορές .

Την μία στιγμή ο πρωθυπουργός με κάθε επισημότητα ανακοίνωνει ότι τα σύνορα ανοίγουν στις 15/6 και την άλλη ξαφνικά, στις 14/6 , χωρίς καμία άλλη ενημέρωση εκδίδεται ΦΕΚ που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα μέχρι τις 30/6».

Η κ. Ξυπτερά που διερωτάται γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε πιο μπροστά το συγκεκριμένο μπλόκο στους Σέρβους τουρίστες, κάνει λόγο για «οργή και αναστάτωση στους ξενοδόχους που με μηδενικές κρατήσεις και με πολλές οικονομικές δυσκολίες ετοιμάζουν τα ξενοδοχεία τους. - Πρωτόκολλα προμήθειες προσλήψεις-. Πως θα κάνουμε προγραμματισμό όταν όλα αλλάζουν στο παρά πέντε και χωρίς προειδοποίηση ?

Και αφού εμάς στη Βόρεια Ελλάδα δεν μας υπολογίζετε, φαίνεται ότι απαξιώνετε και τα τουριστικά γραφεία των ξένων χωρών που προγραμμάτισαν, αλλά και τους επισκέπτες που πήραν την απόφαση να ταξιδέψουν? Έφτασαν μετά από ώρες ταξιδιού στα σύνορα και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος».

«Μεγάλη ταλαιπωρία για τους Σέρβους τουρίστες. Μετά από αυτό μάλλον δεν θα αποφασίσει να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα ούτε από τις Βαλκανικές χώρες τους επόμενους μήνες», καταλήγει η πρόεδρος των Ξενοδόχων της Πιερίας.

Βήμα πίσω λόγω φόβου

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισήμανε σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο Μακεδονία πως η απαγόρευση εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών ήταν απόφαση που πάρθηκε από τις Βρυξέλλες.

«Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα με τα δυτικά Βαλκάνια, προφανώς. Φαίνεται ότι έγινε ένα βήμα πίσω από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο σχετίζεται με υγειονομικά δεδομένα και κάποιο φόβο που μπορεί να υπάρχει. Εμείς συμμορφωνόμαστε με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Θα το κάνουμε το επόμενο διάστημα, όσο μπορούμε πιο συστηματικά» είπε ο κ. Θεοχάρης.