Skip to main content

Οργιάζει το παράνομο hosting - Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη

Xιλιάδες είναι τα καταλύματα που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο της Airbnb. Μελέτη κάνει για το φαινόμενο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Η εναλλακτική φιλοξενία, το λεγόμενο hosting, μέσω του διεθνούς δικτύου της αμερικανικής κοινότητας Airbnb, έχει απογειωθεί στην Ελλάδα και, κατ' άλλους, έχει ξεφύγει, ενώ το βέβαιο είναι ότι ισχύουν και τα δύο.

Σε μία εποχή που όλοι σκέφτονται πως αφ' ενός να αξιοποιήσουν αποδοτικότερα το σπίτι τους, σε πόλη ή εξοχή και αφ' ετέρου, πως να μειώσουν τα κόστη συντήρησης που συνεπάγεται η ιδιοκτησία ή, και ενοικίαση μιας κατοικίας, το hosting έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη.

Με το internet ζούμε στην εποχή της sharing economy, δηλαδή μιας οικονομίας χωρίς σύνορα στην οποία μπορούν να μετέχουν άτομα από κάθε μέρος της γης. Ανοικτή οικονομία όμως δε σημαίνει και ανεξέλεγκτη δραστηριότητα, σε όρους και πλαίσια λειτουργίας αλλά σίγουρα δεν πρέπει να σημαίνει παραοικονομία και μαύρο χρήμα.

Ωστόσο αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα, το hosting έχει εκτοξευτεί και απ' ότι διαπιστώνει η Voria.gr, τα καταλύματα που έχουν συμπεριληφθεί στο δίκτυο της Airbnb, στη Θεσσαλονίκη, αυξήθηκαν στα 300, από περίπου 180, μέσα σε διάστημα ενός έτους. Διαμερίσματα, δωμάτια, μονοκατοικίες, βίλες, με τις περισσότερες προσφορές να συγκεντρώνονται εντός πόλης και δη σε περιοχές του κέντρου και πέριξ.

«Μελετάμε το φαινόμενο και θα κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις με την ολοκλήρωση της μελέτης. Στην Αθήνα μόνο, με βάση στοιχεία της Airbnb, διατίθενται με το συγκεκριμένο σύστημα φιλοξενίας, πάνω από 2.500 καταλύματα. Πρόκεται για μία δραστηριότητα εκτεταμένη, αυξανόμενη και απολύτως ανεξέλεγκτη, τόσο σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν, όσο και σε ό,τι αφορά στις προδιαγραφές», δήλωσε στη Voria.gr η διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αγνή Χριστίδου.

Το φαινόμενο έχει ξεφύγει. Στην Αθήνα υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που διαχειρίζονται ολόκληρα δίκτυα ακινήτων με hosting, ενώ τελευταίως έχουν εμφανιστεί στην αγορά και σύμβουλοι που αναλαμβάνουν να κάνουν τις διαδικασίες για να ενταχθούν στο δίκτυο της Airbnb, καταλύματα πελατών.  

Όπως υπογράμμισε η κ. Χριστίδου, πρόκειται για μία παράνομη δραστηριότητα η οποία οργιάζει. Κανονικά, όσοι εκμεταλλεύονται τις κατοικίες τους κατά τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν, με τους συντελεστές που ισχύουν για τα έσοδα από ενοίκια. Επίσης, βάσει νόμου, απαιτείται η έκδοση ειδικής άδειας για μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., ενώ για τα διαμερίσματα, πρέπει να εξασφαλίζεται από το αρμόδιο υπουργείο άδεια τουριστικού καταλύματος και η ενοικίαση, υποχρεωτικά, να είναι για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός.

Από τα παραπάνω, στην πράξη, δεν ισχύει το παραμικρό. Ο έλεγχος από πλευράς πολιτείας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, μέσω διαδικτύου, αν θέλουν οι «υπεύθυνες» υπηρεσίες, κάτι που όμως δε γίνεται. Κι' αφού δεν γίνεται έλεγχος, δεν πέφτουν πρόστιμα ( πρόβλεπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ) και, κατ' επέκταση, χάνονται φορολογικά έσοδα και, σε μία ακόμη δραστηριότητα, δημιουργείται κατάσταση χαοτική.

Ωστόσο, οι τροϊκανοί, έχουν εντοπίσει το θέμα και από το Νοέμβριο θα επιχειρηθεί να μπει τάξη σε αυτή τη δραστηριότητα η οποία βεβαίως πλήττει τα νόμιμα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την κ. Χριστίδου από 1ης Νοεμβρίου θα καταργηθεί ο περιορισμός της ενοικίασης με το μήνα και θα μπορούν τα ιδιωτικά αυτά hostels, να νοικιάζονται και με τη μέρα, ενώ ελπίζεται ότι θα αρχίσει να ελέγχεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα.

«Στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, δεν μπορούμε να περιορίσουμε το hosting, θα ήταν ματαιοπονία. Πρέπει όμως αυτή η δραστηριότητα να ελέγχεται, να φορολογείται γιατί πέραν του δημοσιονομικού θέματος, έχουμε να κάνουμε και με αθέμιτο ανταγωνισμό για τις νόμιμες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», δήλωσε στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Τορνιβούκας.

Για το ζήτημα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει προτείνει τη φορολόγηση στην κράτηση, καθώς διαφορετικά, είπε ο κ. Τορνιβούκας, είναι δύσκολο να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή.

Στη Θεσσαλονίκη, τα περισσότερα καταλύματα που προσφέρονται είναι εντός πόλης και από αυτά και τον ανταγωνισμό που δημιουργείται, πλήττονται κυρίως τα ξενοδοχεία των χαμηλοτέρων κατηγοριών. Ωστόσο, νοικιάζονται μεγάλα διαμερίσματα και βίλες κι εκτός κέντρου, περιφερειακά της πόλης, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας, παραθεριστικές, ο ανταγωνισμός που καταγράφεται πλήττει και τις ξενοδοχειακές μονάδες των τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί, ότι για να ενταχθεί ένα κατάλυμα στο δίκτυο της Airbnb, πρέπει να πληροί προδιαγραφές και όρους σχετικά με την κατάστασή του, την ασφάλεια των φιλοξενουμένων, τον τρόπο διαχείρισής του.

Το Airbnb, στηρίχθηκε σε μία ιδέα τριών νεαρών Αμερικανών, απλή αλλά και ιδιοφυή. Σήμερα το διεθνές αυτό δίκτυο απλώνεται σε 190 χώρες και 34.000 πόλεις. Μέσα από το δίκτυο, προσφέρονται κάθε λογής καταλύματα για ενοικίαση: Ένα ή περισσότερα δωμάτια, ολόκληρα διαμερίσματα, μεζονέτες, βίλες, πύργοι, σκάφη, ποταμόσπιτα.  Υπάρχουν προτάσεις για όλα τα βαλάντια, σχεδόν παντού στον κόσμο. Απλώς στη χώρα μας, όπου όλα αναπτύσσονται άναρχα, ανεξέλεγκτα αναπτύσσεται και το hosting.