Skip to main content

Οργιάζουν οι κλέφτες ποδηλάτων στη Θεσσαλονίκη (video)

Περισσότερα από 500 ποδήλατα εκλάπησαν το τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Οι «πιάτσες», οι «εξαγωγές» και το διαδικτυακό εμπόριο κλεμμένων ποδηλάτων.

Με μια διαχρονικά ανεπούλωτη πληγή θα μπορούσε κάλλιστα να παρομοιαστεί το ζήτημα των κλεμμένων ποδηλάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τους ερασιτέχνες λάτρεις της ποδηλασίας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα αρνητικά ρεκόρ την τελευταία πενταετία σπάνε το ένα μετά το άλλο, αλλά και τους επιτήδειους να φαίνονται πιο ευρηματικοί από ποτέ.

Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει, καθώς σύμφωνα με πρόχειρες και αισιόδοξες εκτιμήσεις οργανωμένων σε συλλόγους ποδηλατών (είναι παντελώς αδύνατο να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός τους, αφού δύο στις τρεις κλοπές δεν καταγγέλλονται ποτέ στην Αστυνομία), τα ποδήλατα που έχουν κλαπεί  τον τελευταίο χρόνο ξεπερνούν κατά πολύ τα 500. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, την περίοδο 2010-11 υπήρξαν 284 καταγγελίες κλοπής.
 
Για να γίνει περαιτέρω διακριτή η διάσταση του φαινομένου και η διόγκωσή του εξελικτικά, όπως είχε προκύψει από διαδικτυακή έρευνα που διενήργησαν το 2010 οι «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης» τα κλεμμένα ποδήλατα άγγιζαν μόλις τα 80, ενώ το 2009 δεν ξεπέρασαν τα 50. Η ίδια έρευνα, μάλιστα, κατέδειξε πως περίπου 6 στους 10 ποδηλάτες έχουν πέσει θύματα κλοπής, ενώ το 11% των ερωτηθέντων είχε απολέσει το ποδήλατό του πάνω από δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές!
 
Όπως καταγγέλλουν στη Voria.gr παθόντες ποδηλάτες, οι φαινομενικά περισσότερες κλοπές αποδίδονται, μεν, σε μεμονωμένα περιστατικά, εντούτοις δεν λείπουν οι καλά οργανωμένες σπείρες που, όπως σημειώνουν, έχουν διεθνοποιηθεί. 
 
«Επαγγελματίες» ελαφροχέρηδες και οργανωμένα κυκλώματα
 
Ανά περιπτώσεις, οι επιτήδειοι, όχι μόνο κατασκοπεύουν από καιρό τα θύματά τους, αλλά φαίνεται πως έχουν αναγάγει και σε… επιστήμη τις κλοπές. 
 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει στη Voria.gr ο ιδρυτής της ποδηλατικής πρωτοβουλίας «BikeRespect», Κωνσταντίνος Συμελίδης. «Προσποιούνται τους διανομείς διαφημιστικών εντύπων, παίρνουν τα σχετικά φυλλάδια από κάδους απορριμμάτων και με αυτήν την πρόφαση εισέρχονται σε πυλωτές και πολυκατοικίες προκειμένου να αρπάξουν το ποδήλατο που έχουν εντοπίσει», αναφέρει. 
 
Οι… αθεόφοβοι, μάλιστα, δεν διστάζουν να επιδοθούν στο… σπορ ακόμη και έξω από καταστήματα πώλησης ποδηλάτων, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις συνέπειες, αλλά και τους περαστικούς. Πρόκειται για τους «ευκαιριακούς» δράστες, άτομα, δηλαδή, που θα αδράξουν την ευκαιρία να αποσπάσουν παρανόμως το οτιδήποτε, όταν βρεθούν ενώπιον ενός «εύκολου θύματος». Ενδεικτικό είναι το βίντεο που ακολουθεί και καταγράφει κλοπή ποδηλάτου έξω από ένα τέτοιο κατάστημα, επί της οδού Παπαναστασίου, νωρίς το απόγευμα.
 
 
Μέλη των ποδηλατικών συλλόγων, «Πολύχρωμοι Ποδηλάτες» και «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης - Πολύχρωμοι Δυτικοί», υποστηρίζουν ότι στους επιτήδειους δεν συγκαταλέγονται μόνον ευκαιριακοί κλέφτες ή ναρκομανείς που μεταπωλούν όσο όσο, έως και πέντε φορές χαμηλότερα από την αντικειμενική αξία των ποδηλάτων, αλλά παρατηρούν ίχνη οργανωμένου εγκλήματος, με κινηματογραφική δράση, το οποίο δεν διστάζει να «εκθέτει» τα κλοπιμαία, αξιώνοντας μεγάλα ποσά, σε σημείο έναντι του σταθμού ΟΣΕ. Ένα από τα «φημισμένα» κεντρικά σημεία της πόλης όπου καταλήγουν τα «λάφυρα» ώστε ν’ αλλάξουν γρήγορα χέρια.
 
Οι «πιάτσες», οι «εξαγωγές» και το διαδικτυακό εμπόριο
 
Επενδύοντας στο γεγονός ότι ελάχιστοι ποδηλάτες γνωρίζουν τον αριθμό πλαισίου του ποδηλάτου τους, τον οποίο συχνά σβήνουν αλλάζοντας ταυτοχρόνως και το χρώμα του σκελετού, οι σπείρες αυτές, σύμφωνα με μαρτυρίες παθόντων στη Voria.gr, εδράζουν τις πωλήσεις τους σε διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία, γνωστά στους ποδηλατικούς κύκλους. Επί παραδείγματι, ως κυριότερα εξ αυτών, μετά τη Μοναστηρίου και οδούς πλησίον αυτής, όπως την Αγίων Πάντων, τέτοιου είδους αγοραπωλησίες, όπως λένε, έχουν καταγραφεί και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (εντός των οποίων φέρονται να φυλάσσονται) και συγκεκριμένα στην οδό Μελενίκου και τα γύρω στενά.
 
Σε ό,τι αφορά την περιοχή του ΟΣΕ, οι καταγγελίες κάνουν λόγο ακόμη και για προώθηση των κλοπιμαίων προς χώρες των Βαλκανίων και δη την Αλβανία, μέσω… ταχυδρόμησης, αποστέλλοντάς τα, δηλαδή, με τη μορφή δεμάτων, με υπεραστικά λεωφορεία. 
 
Άλλο ένα ευρέως ξακουστό σημείο εμπορίας φαίνεται πως είναι το «πρωινό παζάρι», όπως το χαρακτηρίζουν, στην περιοχή του Μπιτ Παζάρ.
 
Επιπροσθέτως, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης ποδηλάτων επιβεβαιώνουν στη Voria.gr απόπειρες προσέγγισης από επιτήδειους που επεδίωκαν να μεταπωλήσουν κλεμμένα, σε «ιδιαίτερα προσιτές» τιμές, προκειμένου να απαλλαγούν από την κατοχή τους.
 
Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτουν ερασιτέχνες ποδηλάτες, η μεταπώληση αφαιρεμένων ποδηλάτων έχει αρχίσει να αγγίζει και το Ίντερνετ, καθώς πασίγνωστος ιστότοπος ελληνικής διεύθυνσης για μεταχειρισμένα οχήματα φιλοξενεί στις καταχωρήσεις του δεκάδες από αυτά, με τους δράστες να επιλέγουν συχνά την εν λόγω δίοδο, βασιζόμενοι στη σχεδόν απρόσωπη συνδιαλλαγή, αλλά και στην ισχνή επόπτευση νομιμότητας.
 
Σε ποιες περιοχές χτυπούν «κόκκινο» οι κλοπές
 
Το φαινόμενο μπορεί να μη γνωρίζει σύνορα στην πόλη και να είναι γενικευμένο, ωστόσο οι ερασιτέχνες ποδηλάτες τονίζουν πως ο κύριος όγκος των κρουσμάτων κλοπών εμφανίζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις ανατολικές περιοχές της, παρότι, όπως παρατηρούν, πρόκειται για σημεία με μικρούς δείκτες εγκληματικότητας και επαρκούς αστυνομικής εποπτείας. 
 
Παράλληλα, όπως εξηγούν μέλη ποδηλατικών club, η «εποχή των κλοπών» είναι η Άνοιξη, περίοδο κατά την οποία ανθεί κυρίως η κίνηση των ποδηλατών και η έκθεση των ποδηλάτων τους. Σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας των κλεφτών, αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκαστικά περιορίζεται στις πρώτες πρωινές ώρες ή τις τελευταίες βραδινές. 
 
Πώς να προστατευθείτε
 
Θα πρέπει, εντούτοις, να σημειωθεί πως οι ποδηλατικοί σύλλογοι και έμπειροι ποδηλάτες εφιστούν την προσοχή των νέων ιδιοκτητών, καθώς αποδίδουν την αύξηση των κλοπών, κατά κύριο λόγο, στην αφέλειά τους και δευτερευόντως σε οτιδήποτε άλλο. «Η ευπιστία του “μόλις το αγόρασα” και του “ε, δεν θα τύχει και σε μένα, για λίγο θα τ’ αφήσω”, δεν οδηγεί πουθενά», τονίζουν και επισημαίνουν πως «δεν πρέπει να αρκούνται σε προστατευτικά μέσα αξίας 5-10 ευρώ». «Πρέπει να παίρνουν πολύ σοβαρά την προστασία των ποδηλάτων τους, εάν θέλουν να συνεχίσουν ν’ απολαμβάνουν τη συντροφιά τους», παροτρύνουν οι παθόντες. 
 
Συμβουλεύουν, τέλος, τους νέους ποδηλάτες να απομνημονεύουν και να καταγράφουν τον αριθμό πλαισίου του ποδηλάτου ή ακόμη και να φωτογραφίζονται μαζί του, προκειμένου, διατηρώντας τα απαραίτητα αποδεικτικά, ν’ αυξήσουν τις πιθανότητες εύρεσής του, μετά από κλοπή. «Δεν είναι λίγα τα ποδήλατα που σκουριάζουν στις αποθήκες των Αστυνομικών Τμημάτων, εξαιτίας αυτής της αμέλειας», εξηγούν.