Skip to main content

Οργή Σουλτς με Ερντογάν για τα πυρά κατά Γερμανών βουλευτών

Με αφορμή την «αρμένικη ψηφοφορία» - Xαρακτηρίζει τη στάση του Τούρκου προέδρου «απόλυτο σπάσιμο ταμπού, το οποίο καταδικάζω στο έπακρο»

Νέα βέλη εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με αφορμή την επίθεση προς Γερμανούς βουλευτές μετά την επικύρωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Μπούντεσταγκ.

Σε επιστολή του, ο κ. Σουλτς εγκαλεί τον Τούρκο πρόεδρο εμμέσως για καταστρατήγηση κοινοβουλευτικών αρχών ενώ αναφέρεται και στο ζήτημα της ασυλίας Τούρκων βουλευτών.

Μετά την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινουβούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος -που είχε μιλήσει για «συνωμοσία»- είχε καλέσει μέχρι και... να γίνουν τεστ αίματος σε γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής που είχαν υπερψηφίσει, αμφισβητώντας την καταγωγή τους.

Οι επιθέσεις του Ερντογάν έχουν απασχολήσει την Μπούντεσταγκ, η οποία μάλιστα την Πέμπτη συνεδρίασε ειδικά για το ζήτημα, ενώ η Άγκυρα έχει προαναγγείλει «σχέδιο αντίδρασης» στο γερμανικό ψήφισμα.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής επέλεξε να μην μείνει έξω από την αντιπαράθεση και απέστειλε επιστολή σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος προς τον τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Spiegel που επικαλείται γνώση του κειμένου.

Ο κ. Σουλτς υπογραμμίζει στην επιστολή του (στην οποία εμμέσως αναφέρεται και στην άρση της ασυλίας μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με το βλέμμα στο φιλοκουρδικό HDP) την θεμελιώδη να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους οι βουλευτές.

Xαρακτηρίζει τη στάση του Τούρκου προέδρου «απόλυτο σπάσιμο ταμπού, το οποίο καταδικάζω στο έπακρο».

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις επιθέσεις σε γερμανούς βουλευτές, ο Σουλτς αναφέρει πως παρακολουθεί με «τεράστια ανησυχία τις αναφορές πως επιτεθήκατε σφοδρά σε ελεύθερα εκλεγμένους βουλευτές και εξαπολύσατε κατηγορίες σε βάρος τους».

«Επιτρέψτε μου να σας κάνω, ως πρόεδρος ενός πολυεθνικού και πολυθρησκευτικού Κοινοβουλίου, την επισήμανση ότι η ελεύθερη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών είναι καθοριστικός πυλώνας των ευρωπαϊκών Δημοκρατιών μας», υπογραμμίζει ο Σουλτς.

«Σειρά γερμανών συναδέλφων στους οποίους επιτεθήκατε, αλλά και μέλη του Τουρκικού Κοινοβουλίου που πλήττονται από μέτρα που εσείς στηρίζετε, είναι για χρόνια συνάδελφοί μου και εν μέρει προσωπικοί μου φίλοι, και αισθάνομαι υποχρεωμένος να τους υπερασπιστώ» ανέφερε στην επιστολή του προς τον Ερντογάν ο Σουλτς.