Skip to main content

Οριακή μείωση ιικού φορτίου στα λύματα Θεσσαλονίκης - Στο +156% η Αλεξανδρούπολη

Σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στα αστικά λύματα επτά εκ των 11 περιοχών που ελέγχει ο ΕΟΔΥ.

Οριακή μείωση καταγράφεται στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων την τελευταία εβδομάδα για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Το ποσοστό του ρυθμού έκκρισης του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη κυμαίνεται ξανά στο -21%. Οριακές μεταβολές σημειώνονται και στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο (+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -4% έως +10%. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%). Μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια της Αττικής (-33%), με το φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα αφορούν την εβδομάδα 19 έως 25 Απριλίου 2021, όπου παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.