Skip to main content

Οριοθετούν τον Αξιό για να σταματήσουν αμμοληψίες και καταπατήσεις

Σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να περιορίσει τους κινδύνους στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης. Μπαζωμένη ακόμη και η κοίτη του ποταμού.

Διαχειριστικό φορέα για τα φερτά υλικά θα δημιουργήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σημαντικό πρόβλημα των καταπατήσεων, των παράνομων αμμοληψιών και του κινδύνου για πλημμύρες στην περιοχή του ποταμού Αξιού.

Μείζον ζήτημα για την Περιφέρεια είναι η ανυπαρξία μέχρι σήμερα σαφούς οριοθέτησης των εκβολών του Αξιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πάσης φύσεων αυθαιρεσίες. Ανάμεσα σε αυτές οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι μπαζώσεις, οι καταπατήσεις, οι παράνομες αμμοληψίες.

Μπαζωμένη, όπως έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι ακόμη και η κοίτη του ποταμού, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί η παροχετευτικότητά του, ενώ οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών τη φράσσουν σε διάφορα σημεία και έτσι ελλοχεύει κίνδυνος πλημμύρας.

Το πρόβλημα επιχειρεί να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την εκπόνηση αρχικώς των απαιτούμενων μελετών και ακολούθως με έργα.

Στη σημερινή συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη διακήρυξη της μελέτης αποκατάστασης των εκβολών του Αξιού ποταμού, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.

Μέσω αυτής της μελέτης θα οριοθετηθούν οι εκβολές και θα προσδιοριστούν ακριβή σημεία όπου θα επιτρέπονται οι αμμοληψίες, ώστε όσες γίνονται σε άλλα σημεία να σταματήσουν. Στην ίδια μελέτη θα οριοθετηθεί το πλάτος του ποταμού από τη Χαλκηδόνα μέχρι τις εκβολές του κι από τη Χαλκηδόνα μέχρι τα σύνορα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε ότι «για την Περιφέρεια είναι κυρίαρχο ζήτημα η αντιπλημμυρική θωράκιση στην περιοχή του Αξιού. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους και τους κατοίκους, παρακολουθούμε στενά όλα τα ζητήματα και έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που θέτουμε πλέον σε εφαρμογή».

Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, το πρώτο βήμα είναι η εκπόνηση μιας υδραυλικής μελέτης, κάτι που έγινε σήμερα από την οικονομική επιτροπή. «Με τη μελέτη αυτή θα αποτυπώσουμε πλήρως και επαρκώς την υπάρχουσα κατάσταση. Το επόμενο στάδιο για το οποίο επίσης έχουμε προετοιμαστεί είναι η εξασφάλιση της αδειοδότησης  και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων, για τον καθαρισμό του ποταμού από φερτά υλικά, της εκβάθυνσης του και της ενίσχυσης των αναχωμάτων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Για εμάς είναι μείζονος σημασίας εγχείρημα, καθώς αφορά στο σύνολο της εύφορης πεδιάδας της Μακεδονίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών τις οποίες διατρέχει ο Αξιός».

Σύσκεψη για τα ζητήματα του Αξιού, ειδικά στις εκβολές, είχε γίνει και το 2017, όπως τονίστηκε από στελέχη της Περιφέρειας στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Τότε διερευνήθηκε η δυνατότητα για τη δημιουργία ενός διαχειριστικού σχεδίου φερτών υλικών για τον Αξιό. Από το 1932, οπότε έγινε η εκτροπή της εκβολής του Αξιού για να μην υπάρχουν προβλήματα προσχώσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν υπήρξε κάποια σοβαρή προσπάθεια για τη διαχείριση των φερτών υλικών στον ποταμό, είχε τονιστεί σε εκείνη τη σύσκεψη.

Τα ίδια στελέχη τόνισαν πως με τη νέα μελέτη που θα εκπονηθεί, θα δοθεί η δυνατότητα για σαφή οριοθέτηση των σημείων για τις αμμοληψίες, αλλά και για τη βελτίωση των αναχωμάτων, που είναι η ασπίδα προστασίας από τυχόν πλημμύρες. Τα όρια του ποταμού θα τοποθετηθούν εκτός των αναχωμάτων και εφόσον είναι σαφή θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε τυχόν καταπατήσεις.