Skip to main content

Ορίστηκε το πρώτο ραντεβού του νέου «τσάρου» της οικονομίας

Στις 12 και 13 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαικής Ενωσης.
Το πρώτο ραντεβού του νέου "τσάρου" της οικονομίας - όποιος ή όποια κι αν είναι - με τις Βρυξέλλες, έχει ήδη οριστεί. Πληροφορίες από την έδρα της Ευρωπαικής Επιτροπής αναφέρουν ότι στις 12 και 13 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαικής Ενωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετασθούν τα στοιχεία που θα έχει επεξεργασθεί η Eurostat για τις πορείες των οικονομιών των χωρών - μελών.
Υπενθυμίζεται ότι οι Στατιστικές Υπηρεσίες των τελευταίων τροφοδότησαν με στοιχεία την Eurostat μόλις στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Η επεξεργασία τους και κυρίως τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία, θα συνιστούν το πρώτο βήμα, πριν την οριστικοποίηση των αποφάσεων για το κρίσιμο ζήτημα της παράτασης για το έλλειμμα. Ας σημειωθεί ότι βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει, η ΕΕ θα ανακοινώσει το ελληνικό έλλειμμα (με βάση τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεση της) στις 19 Οκτωβρίου.

Πέντε μέρες μετά, σε συμβούλιο του Eurogroup, θα κριθεί η τύχη της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη τριετία. Αν εξασφαλισθεί η πολυπόθητη παράταση, τότε η νέα κυβέρνηση ξεκινά το "μαραθώνιο" για την εξομάλυνση βασικών δεικτών της οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση (ή στην περίπτωση που η παράταση είναι απλώς μονοετής) τότε η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλες περιπέτειες.