Skip to main content

Οριστικό: Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ την Πέμπτη η Θεσσαλονίκη-24ωρη απεργία των εργαζομένων

Χειρόφρενο τραβούν την Πέμπτη 12 Μαΐου οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία - Με προσωπικό ασφαλείας τα λεωφορεία

Νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 12 Μαΐου αποφάσισε το σωματείο εργαζομένων στον ΟΑΣΘ σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής.

Την ημέρα της απεργίας τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν με προσωπικό ασφαλείας.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Δήμκας «δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να προχωρήσουμε σε νέα απεργιακή κινητοποίηση καθώς το υπουργείο μας περιπαίζει».

Σύμφωνα με τον κ. Δήμκα «το υπουργείο δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει πριν από εβδομάδες ώστε να λυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν και για τα οποία όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε δίκιο». Εξήγησε, δε, ότι «εδώ και μέρες αναζητούμε επαφή με το υπουργείο αλλά δεν βγαίνει κανείς στο τηλέφωνο».

Οι βασικές διεκδικήσεις της νέας απεργιακής κινητοποίησης είναι δύο:

1. Η υπογραφή της νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το περιεχόμενό της έχει συμφωνηθεί μεταξύ διοίκησης ΟΑΣΘ και σωματείου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη συνέχεια έλαβε την έγκριση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά εδώ και σχεδόν ενάμισι μήνα βρίσκεται προς έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πριν από κάποιες εβδομάδες ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς είχε δεσμευτεί ότι πολύ σύντομα το ΓΛΚ θα δώσει την έγκρισή του, όμως κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το πρόβλημα δεν είναι τόσο γραφειοκρατικό αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι στη νέα ΣΣΕ προβλέπονται επιπλέον μη μισθολογικές δαπάνες περίπου 3,7 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021 και 2022, τα οποία προφανώς αναζητούνται.

2. Η επαναφορά των δύο επιδομάτων θέσης ευθύνης και ανθυγιεινού. Τα δύο αυτά επιδόματα είχαν περικοπεί από τη μισθοδοσία του Μαρτίου, ενώ δεν πρόκειται να καταβληθούν ούτε σε αυτήν του Απριλίου η οποία, όπως εξήγησε ο κ. Δήμκας, έκλεισε χθες. Για την καταβολή των επιδομάτων θα πρέπει να εκδοθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλά και να ψηφιστεί και μία τροπολογία η οποία θα προβλέπει, αφενός την επανακαταβολή τους και αφετέρου ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να ζητήσει την επιστροφή τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντων για όλο το προηγούμενο διάστημα, από τον Ιούλιο του 2017 για το οποίο καταβάλλονταν χωρίς να υπάρχουν οι προβλεπόμενες ΚΥΑ.

Υπενθυμίζεται ότι με αυτά τα αιτήματα υπήρξαν ήδη κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, είτε με τη μορφή 24ωρης απεργίας είτε με στάσεις εργασίας χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, παρά τις δεσμεύσεις εκ μέρους του υπουργείου.