Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
x

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ 3 SELF TEST

Την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου ανακοίνωσαν επίσημα οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας - Τι αλλάζει στα πρωτόκολλα

Τα νέα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα επιστρέψουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στα σχολεία, ανακοινώνουν αυτή την ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με αυξημένα τεστ, μετά από εισήγηση της επιτροπής ειδικών.

«Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας. Έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές τους, με τους εκπαιδευτικούς τους», τόνισε η Ν. Κεραμέως.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τρεις νέες προσαρμογές.

Με την επιστροφή στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και λόγω της μετάλλαξης "Όμικρον", οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν:

1. Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου 2022). Δηλαδή, συνολικά τρία self test την εβδομάδα τα οποία παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

2. Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται από σε δυο self test την εβδομάδα.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να κάνουν πέντε test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία self test και δυο rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές.

«Σε περίπτωση κρούσματος «φεύγουμε από τη λογική του σταυρού», όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως «και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα».

Παράλληλα, παραμένουν τα ισχύοντα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα rapid test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, αλλά και η αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών.

Παπαευαγγέλου: Επιπλέον self test από όλους εντός 48ωρου πριν την επανέναρξη του σχολείου

«Προτείνουμε όλοι οι μαθητές να προβούν σε ένα επιπλέον self test εντός 48 ωρών πριν την έναρξη του σχολείου τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, λόγω των συναναστροφών που αυξήθηκαν σημαντικά μέσα στην περίοδο των εορτών» επισήμανε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως γνωστοποίησε, η αρμόδια επιτροπή συζήτησε τις αλλαγές της κλινικής εικόνας που φέρνει η παραλλαγή Όμικρον. «Το πρωτόκολλο λειτουργίας του σχολείου το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος) που τηρήθηκε εφαρμόζεται σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο και έχει δώσει θετικά δείγματα» ανέφερε.

«Τα self test εντόπισαν τα παιδιά μας ενώ ήταν ασυμπτωματικά. Με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, κάτι που δείχνει ότι το σχολείο είναι το πλέον ασφαλές μέρος για τα παιδιά, αφού εκεί φορούν τις μάσκες τους και τηρείται το πρωτόκολλο» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, νεότερα στοιχεία μελετών δείχνουν πως τόσο ο χρόνος επώασης, όσο και ο χρόνος νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι μικρότεροι. Όπως είπε, «δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για σοβαρή νοσηρότητα στα παιδιά με την εν λόγω παραλλαγή».

Η καθηγήτρια εξήγησε πως όσο διαρκεί η επικράτηση της παραλλαγής αυτής του κορωνοϊού, θα ισχύουν τα εξής:

Για τις επόμενες εβδομάδες, όλοι ανεξαιρέτως (εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί) θα διενεργούν δύο self test εβδομαδιαίως.

Έλεγχος μετά από διάγνωση κρούσματος στην τάξη θα εφαρμόζεται σε όλο το τμήμα πλέον και όχι στα άτομα πέριξ του νοσούντος.

Θα ακολουθούν εντατικοί έλεγχοι από τους ανεμβολίαστους μαθητές για ένα πενθήμερο μετά τον εντοπισμό.


 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ