Skip to main content

Οριστικό: Καλό... φθινόπωρο για την κανονική έκδοση ελληνικών ομολόγων

Οι Γερμανοί πρόσφατα έφτασαν στο σημείο να θέσουν θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών τους.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει μόνο σε αναχρηματοδότηση του ομολόγου του 2014, που λήγει το 2019, καθώς και των ομολόγων του PSI που λήγουν μεταξύ του 2023 και του 2042.

Η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται πλέον οριστική, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. Το γεγονός ότι η ρύθμιση του χρέους μετατέθηκε οριστικά για τις 15 Ιουνίου,  στο επόμενο τακτικό Eurogroup, λειτούργησε κομβικά γι' αυτή την απόφαση.

Σε ό,τι αφορά στις αναχρηματοδοτήσεις κι αυτές, με τη σειρά τους, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Για έναν βασικό λόγο: Πρόκειται για κινήσεις μειωμένου ρίσκου και επιπλέον, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, δεν συνεπάγεται αύξηση του κόστους δανεισμού.

Εννοείται ότι σε αυτή τη φάση και μετά απ' όλα όσα έχουν προηγηθεί στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, για κανονική έκδοση ομολόγων, έστω και μικρή και περιορισμένης έκτασης, δεν θα μπορούμε να μιλάμε πλέον πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Και μάλιστα, στην καλύτερη των περιπτώσεων κι αν οι Γερμανοί, στο μεταξύ δεν προκαλέσουν νέα εμπόδια. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα έφτασαν στο σημείο να θέσουν θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών τους! Την ώρα που η Eurostat θεωρεί ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα, πλέον!