Skip to main content

Οριστικό πράσινο φως για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Υπεγράφη από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες

Ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχει ήδη υπογραφεί στις 29 Δεκεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Με το Διάταγμα εγκρίνεται η ειδική πολεοδομική μελέτη του οικοπέδου της ΓΑΙΑΟΣΕ. Αυτό σημαίνει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσουν οι πρόδρομες εργασίες ανέγερσης. Όπως είχε σημειώσει πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, οι εργασίες είναι δυνατόν να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο.

Το σχέδιο

Το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το μουσείο είναι περίπου 7.000 τ.μ.

Για την κατασκευή του Μουσείου απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος. Τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν το 2017 και τα υπόλοιπα εντός του 2018. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του μουσείου, όπως έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ο κ. Μπουτάρης, αναμένεται να δοθούν από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αλλά και από άλλα κεφάλαια (εβραϊκές κοινότητες και προσωπικότητες).

Η μελέτη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι δωρεά από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα από Τελ Αβίβ και Βερολίνο. Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα εξαώροφο κυκλικό κτήριο από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα, αναμένεται να ανεγερθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε ακίνητο του σιδηροδρομικού εμπορικού σταθμού, σ' έναν συμβολικό τόπο απ' όπου ξεκίνησαν τα τρένα θανάτου για 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Μπουτάρης, αναμένεται να δημιουργηθεί και ένα εβραϊκό δημοτικό σχολείο στην περιοχή Χιρς.

Ικανοποίηση από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

O Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ευόδωση των προσπαθειών της ΙΚΘ, με την αγαστή συνεργασία του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Αθανάσιου Σχίζα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στον χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

«Με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος στις 29 Δεκεμβρίου 2017 και τη δημοσίευσή του στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού εγχειρήματος που -μέσα από το έργο του με έδρα την πόλη της οποίας 50.000 πολίτες εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα- θα λειτουργεί ως μια διαρκής υπόμνηση των συνεπειών της επικράτησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ως θεματοφύλακας για τη μη επανάληψη του Ολοκαυτώματος, την προάσπιση και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου καθώς και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε εδώ το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος.