Skip to main content

Ορειβάτες εκπαιδεύτηκαν στη διάσωση από χιονοστιβάδα (φωτο)

Το κοινό συμπέρασμα όλων των συμμετεχόντων είναι η ανάγκη να αναγνωρίζονται και να αποφεύγονται τα στοιχεία που υποδεικνύουν το ρίσκο.

Επαγγελματίες του βουνού και ορειβάτες εκπαιδεύτηκαν φέτος σε θέματα πρόληψης, έρευνας και διάσωσης από χιονοστιβάδα, στα προγράμματα που διοργάνωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ΑΝΕΝΑ (Association Nationale pour l’ Étude de la Neige et des Avalanche).

Άτομα που είχαν εκπαιδευτεί το 2016 στο πρώτο επίπεδο “Follow the Trail” και “Search and Rescue 1” είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν φέτος το δεύτερο επίπεδο “Break the Trail” και “Search and Rescue 2”, ενώ επαγγελματίες του βουνού και ορειβάτες εκπαιδεύτηκαν στο πρώτο επίπεδο. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και την παρακολούθησαν 11 άτομα.

Το κοινό συμπέρασμα όλων των συμμετεχόντων είναι η ανάγκη να αναγνωρίζονται, να αξιολογούνται, να επικοινωνούνται και να αποφεύγονται εκείνα τα στοιχεία που υποδεικνύουν το ρίσκο.

«Μετά τις τελευταίες αναφορές για χιονοστιβάδες σε πολλά βουνά της χώρας μας, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η σωστή και καταρτισμένη εκπαίδευση είναι αυτή που πολλές φορές θα κρίνει το αποτέλεσμα σε μια δύσκολη συνθήκη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Η χειμερινή περίοδος για τους ορειβάτες και τους χιονοδρόμους εκτός πίστας ξεκινάει τώρα και μαζί με την περίοδο αυτή ξεκινάνε και οι επικίνδυνες συνθήκες, που δημιουργούνται λόγω των συχνών εναλλαγών χιονοπτώσεων και καλοκαιρίας. Στο πλαίσιο της πρόληψης και για την αποφυγή ατυχημάτων, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης προτείνει να τηρούνται τα εξής βήματα:

1. Προετοιμασία και σχεδιασμός διαδρομής, με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες
2. Συζήτηση και σχεδιασμός, με βάση τις δυνατότητες και ανάγκες της ομάδας
3. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας πρέπει να γίνεται συνεχή επαναξιολόγηση των συνθηκών και να λαμβάνονται αποφάσεις σύμφωνα με τα φαινόμενα που εμφανίζονται στο πεδίο

Οι εκπαιδεύσεις με την ΑΝΕΝΑ θα επαναληφθούν και το 2018. Όσοι ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν μπορούν να επικοινωνούν στο mountain-rescue@hrt.org.gr.