Skip to main content

ΕΟΔ: Φωτογραφίες από τη διάσωση του γάλλου σκιέρ στον Όλυμπο

Τι επισημαίνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για τη σημασία της πρόληψης ορειβατικών ατυχημάτων στο «βουνό των Θεών», τον Όλυμπο

Άλλο ένα ορειβατικό ατύχημα συνέβη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στον Όλυμπο. Η επιχείρηση διάσωσης που ακολούθησε αφορούσε έναν Γάλλο σκιέρ, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου έσπασε το πόδι του, κάνοντας σκι στη θέση «Ρέμα Γκαβού».

Όπως αναφέρει η σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η ενημέρωση για το περιστατικό έφτασε μέσω του δικτύου που συντηρεί εθελοντικά η Ομάδα τα τελευταία 15 χρόνια και η κινητοποίηση από τα μέλη της ήταν άμεση, καθώς εκείνη την στιγμή βρισκόταν στον Όλυμπο για εκπαίδευση διάσωσης σε χειμερινό βουνό. Ταυτόχρονα, το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΟΔ ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Λιτοχώρου και Πιερίας.

Έξι διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης προσέγγισαν τον νεαρό με τον απαραίτητο εξοπλισμό για μεταφορά σε χειμερινό πεδίο και, ακολουθώντας αρκετά δύσκολη πορεία, κατάφεραν να φτάσουν στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, όπου και λειτουργεί η βάση της ΕΟΔ στον Όλυμπο. Ο τραυματίας διανυκτέρευσε στο καταφύγιο και την επόμενη ημέρα, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, ξεκίνησε η μεταφορά του από το ορειβατικό μονοπάτι στο σημείο Γκορτσιά. Από εκεί μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο. Αυτή τη φορά η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε, χωρίς να δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στον τραυματία, συμφωνα με την ΕΟΔ.

Για ακόμη μια φορά, επισημαίνει η Ομάδα, «αποδείχθηκε πως η άμεση επέμβαση σε συνδυασμό με τη χρήση σωστών μέσων είναι καθοριστικής σημασίας. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει καταθέσει τις θέσεις της για τα μέσα και τους τρόπους που απαιτούνται σε μία σωστή διαχείριση ενός περιστατικού στο βουνό από το 2012, αλλά και πρόσφατα σε συνάντηση που έγινε στις αρχές Μαρτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Τα μέσα αυτά περιλαμβάνουν κυρίως ομάδες επιφυλακής και χρήση εναέριων μέσων. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και είναι εξαιρετικά σημαντική και η συνδρομή των κρατικών οργανισμών, ώστε η επέμβαση σε ορειβατικά ατυχήματα να είναι άμεση και αποτελεσματική».

«Είναι απαραίτητο, ωστόσο, να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων στο βουνό. Συγκεκριμένα, είναι ουσιαστικής σημασίας η ενίσχυση της σήμανσης σε όλο τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, η σωστή συντήρηση του δικτύου των αναμεταδοτών, η ενίσχυση του διασωστικού εξοπλισμού στα καταφύγια, αλλά και η εκπαίδευση και η ενημέρωση των ορειβατών για τους κινδύνους και τρόπους αντιμετώπισης», προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της ΕΟΔ δραστηριοποιούνται εθελοντικά στην ορεινή διάσωση από το 1980, ενώ η ομάδα είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (ICAR) από το 2006. Οι εθελοντές της έχουν εκπαιδευτεί από επαγγελματικές ομάδες διάσωσης της Ευρώπης, όπως η P.G.H.M., η Slovakian Rescue Team, η Bergwacht, η Austrian Mountain Rescue και η Serbian Mountain Rescue.

«Δηλώνουμε το παρόν σε κάθε ομάδα εργασίας με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με γνώσεις, εμπειρίες, υλικά και σωματικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε τις φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης: