Skip to main content

Κυβερνητική παρέμβαση για τους λογαριασμούς ρεύματος και στις μεγάλες καταναλώσεις

Η χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου θα γίνει συνδυαστικά από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα δουν από τον Ιούνιο και τουλάχιστον έως το τέλος του έτους εκατομμύρια καταναλωτές ως αποτέλεσμα του σχεδίου που διαμορφώνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.  

Η κυβερνητική παρέμβαση θα είναι οριζόντια, θα αφορά όλους χωρίς κριτήρια κι εξαιρέσεις. Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 1200Κw/4μηνο ή 300Kw/μήνα καθώς οι έως τώρα επιδοτήσεις, αφορούν τις μικρές καταναλώσεις έως 300Kw.

Για τον Μάιο πάντως θα συνεχιστεί το ισχύον σύστημα επιδοτήσεων όπως ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.  

Η χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου θα γίνει συνδυαστικά από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του κρατικού προϋπολογισμού. Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για ένα πακέτο 2,5 δισ. € περίπου για τον ορίζοντα των 6 μηνών.

Πρόσθετοι πόροι θα προκύψουν και από την φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που τυχόν προκύψουν από την άσκηση που ολοκληρώνει λίαν συντόμως η ΡΑΕ.

Εκτός από την ακρίβεια στην ενέργεια, το κυβερνητικό πακέτο θα περιλαμβάνει και μέτρα για την ακρίβεια στο ράφι καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει. Είναι πάντως σαφές από τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα στα parapolitika ότι προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι το ενεργειακό κόστος και εκεί θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος του υπάρχοντος δημοσιονομικού χώρου.

Από εκεί και πέρα τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι από μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας έως και την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα. Όλες οι λύσεις έχουν κοστολογηθεί αλλά οι τελικές επιλογές δεν θα γίνουν μόνο με βάση το δημοσιονομικό κόστος κάθε μέτρου αλλά και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, αν δηλαδή οι πόροι που αξιοποιούνται φτάνουν και πόσο στον καταναλωτή.