Skip to main content

Ορκίστηκε η νέα δημοτική αρχή του δήμου Παύλου Μελά

Ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης έδωσε το στίγμα της επόμενης δημοτικής περιόδου, μιλώντας για τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η διοίκησή του.

Τελέστηκε την Τρίτη η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Παύλου Μελά στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κκ. Βαρνάβας, μετά την Ακολουθία του Αγιασμού και τις ορκωμοσίες, ευχήθηκε στους εκλεγμένους καλή δύναμη και προκοπή, ώστε να επιτελούν με σύνεση το πολυσήμαντο έργο τους, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά της μέσα σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας.

Ακολούθησε ο πολιτικός όρκος και η υπογραφή του πρακτικού της ορκωμοσίας από το Δήμαρχο και τους Συμβούλους.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μοναδικό μου μέλημα τα επόμενα χρόνια είναι η ενότητα και όχι οι διαχωρισμοί και τα διλήμματα ανάμεσα στους πολίτες. Τόσο εγώ, όσο και όλα τα μέλη της διοίκησής μου, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για το καλό της πόλης. Μαζί θα επιδιώξουμε και πάλι τη συνεργασία, όπως άλλωστε κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί, αν και η θέληση για συνεργασία οφείλει να είναι προαπαιτούμενο σε ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, στην πράξη πρέπει να το πιστεύεις βαθιά μέσα σου για να θέσεις τις δυνάμεις της συνεργατικότητας στη δούλεψή σου. Ως Δήμαρχος αντιλαμβάνομαι την εντολή σας ως τιμή και ως μεγάλη ευθύνη να οδηγήσω την πόλη μας στην επόμενη μέρα. Με ήθος, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, σεβόμενος στο ακέραιο τις ύψιστες αρχές της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της ισότητας και εργαζόμενος με όλες μου τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας.

Το 2020 είναι μια χρονιά συμβολική καθώς κλείνουμε δέκα χρόνια από τη μέρα που οι τρεις δημοτικές ενότητες ενώθηκαν σε μια πόλη. Μια πόλη που μέσα από αντιθέσεις, αλλά και ομοιότητες είδε αυτά που την ενώνουν να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τη χωρίζουν.  
Στόχος μας είναι, με αφορμή αυτή τη σημαντική χρονική καμπή, να δώσουμε προοπτική στον τόπο μας και να ενισχύσουμε την ταυτότητά του.
Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και μέσω αυτών να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση για ανάπτυξη».
 
Συνεχίζοντας, έδωσε το στίγμα της επόμενης δημοτικής περιόδου, μιλώντας για τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η διοίκησή του:

«Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να εργαζόμαστε με την ίδια δίψα που είχαμε και πριν πέντε χρόνια, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα πάνε την πόλη μας στο επόμενο στάδιο. Βασικοί μας άξονες θα είναι αυτοί, που τα επόμενα χρόνια είναι αυτοί, οι οποίοι τα προηγούμενα πέντε χρόνια αναγνωρίστηκαν στην πράξη από τους πολίτες ως κύριοι και έδωσαν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

•Στο κέντρο της πολιτικής μας θα είναι πάντα ο άνθρωπος και όσοι μας έχουν περισσότερο ανάγκη. Το παιδί, η τρίτη ηλικία, οι συνάνθρωποί μας που έχουν οικονομική δυσχέρεια.

•Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για εξορθολογισμό των οικονομικών, μένοντας μακριά από υπερβολές και άσκοπες σπατάλες που μπορούν εύκολα να υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών μας. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα διεκδικητικοί, ώστε να πάρουμε από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το ΕΣΠΑ αυτό που μας αναλογεί. Επιπλέον, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και η άνθηση της τοπικής οικονομίας θα προκύψει και μέσα από την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων από τα ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα.

•Παράλληλα, συνεχίζουμε τα έργα που βελτιώνουν την εικόνα, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα της πόλης. Αρχικά με τα μικρά έργα, τα λεγόμενα έργα γειτονιάς που αναμορφώνουν το αστικό τοπίο και ενώνουν τους πολίτες με τον τόπο τους.  Έργα μικρής κλίμακας που έχουν ως εστίες τους τις γειτονιές, αφορούν το δήμο στο σύνολό του και αναβαθμίζουν το αστικό τοπίο.

•Και φυσικά τα μεγάλα και σημαντικά έργα, τα έργα υπερδημοτικής εμβέλειας, οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις και οι επεμβάσεις με αναπλάσεις που δίνουν ταυτότητα στον τόπο και καθορίζουν το μέλλον του. Κορωνίδα το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά που παίρνει σάρκα και οστά από το 2020 και στη συνέχεια οι αναπλάσεις και η δημιουργία υποδομών σε όλες τις περιοχές του δήμου που θα δημιουργήσουν νέους πόλους ανάπτυξης.

•Η καθαριότητα, η ανακύκλωση και οι πράσινες πρακτικές παραμένουν στο κέντρο της πολιτικής μας, ώστε να έχουμε μια πράσινη πολιτική στην πράξη, μια πόλη καθαρή και ανθρώπινη.

•Παράλληλα, ενισχύουμε την Παιδεία θεωρώντας ότι τα παιδιά είναι η καλύτερη σπορά για το μέλλον. Ως δημοτική αρχή θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα είμαστε δίπλα σε μαθητές και δασκάλους προσπαθώντας συνεχώς να καλύψουμε τις ανάγκες στην εκπαίδευση του τόπου μας, ώστε να τους αφήσουμε απερίσπαστους να εργαστούνε σωστά. Γιατί μόνον η παιδεία και η μαγική δύναμη του σχολείου μπορούν να φέρουν αισιοδοξία και ευημερία σε έναν τόπο.

•Δημιουργούμε πολιτιστικούς και αθλητικούς θεσμούς που καθιερώνουν την πόλη μας ως ένα κόμβο πολιτιστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος. Στήνουμε συνεργασίες με καταξιωμένους φορείς και δημιουργούμε υποδομές για όλους τους πολίτες και στις τρεις ενότητες του δήμου.

•Τέλος, η ορθή διάρθρωση του διοικητικού μηχανισμού του δήμου, ώστε να αξιοποιήσουμε όλο το έμψυχο, επιστημονικά καταρτισμένο και ιδιαίτερα ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Υποχρέωσή μας να αφουγκραζόμαστε το δημότη, να κάνουμε τις ανάγκες του δικές μας ανάγκες, τα προβλήματά του δικά μας προβλήματα, δίνοντας λύσεις και διεξόδους. Μην ξεχνάμε ότι οι Δήμοι είναι αυτοί στους οποίους πρώτα απευθύνεται ο πολίτης όταν θέλει να λυθεί κάποιο πρόβλημά του και στέκονται ως εγγυητές ανάμεσα στον πολίτη και τον απρόσωπο χαρακτήρα που πολλές φορές έχει η κεντρική εξουσία.»

Πλήθος κόσμου και επίσημοι προσκεκλημένοι στη λαμπρή τελετή. Την τελετή ορκωμοσίας τίμησαν με την παρουσία τους:

•οι βουλευτές  Σταύρος Καλαφάτης και Δημήτρης Κούβελας
•η Υπεύθυνη Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου
•ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου
•ο Νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας
•η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου
•ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά και εκλεγμένο μέλος του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Κίκης
•ο νέος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Ασλανίδης
•οι πολιτευτές Βασιλική  Νάκου, Γιώργος Κομνηνός
•η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπανικολάου, κυρία Μαρία Γιόκατζη
•η επίτιμη δημότισσα του Δήμου Παύλου Μελά και δωρήτρια εκπαιδευτικών χώρων στον τόπο μας, κυρία Αναστασία Λαδένη,
•οι πρώην δήμαρχοι Πολίχνης Μιχάλης Ξανθόπουλος, Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης, Ευκαρπίας Χαράλαμπος Πανταζόγλου και από την οικογένεια του εκλιπόντος Δημάρχου Σταυρούπολης και Παύλου Μελά Διαμαντή Παπαδόπουλου η κόρη του Αναστασία Παπαδοπούλου  
•ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παύλου Μελά, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι, ο Πρόεδρος της ΙΡΙΣ, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου 2014-2019 καθώς και Κοινοτικοί Σύμβουλοι Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας 2014-2019
•Εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των φορέων της περιοχής μας.
•Εκπρόσωποι των πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.