Skip to main content

Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη περήφανη και πρωταθλήτρια στο τέλος της 4ετίας

Την πρώτη του ομιλία ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, λίγο μετά την ορκωμοσία του το απόγευμα της Δευτέρας.

Μήνυμα ενότητας, συνεργασίας αλλά και δουλειάς έστειλε στην πρώτη του ομιλία, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά την ορκωμοσία του, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και πλήθος κόσμου.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της διοίκησης της ιστορικής μας πόλης έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών και των προκλήσεων. Αναλαμβάνω τη διοίκηση μιας πόλης μοναδικής, με Ιστορία 2,5 χιλιάδων χρόνων. Καθήκον να φτάσουμε τη Θεσσαλονίκη στην ακμή που της αρμόζει. Να την μετατρέψουμε σε μία πόλη πρότυπο, μία πόλη που θα αξίζει να τη ζεις, να την επισκέπτεσαι, να δημιουργείς και να εργάζεσαι σε αυτή», ήταν τα πρώτα λόγια του νέου δημάρχου.

Ο κ. Ζέρβας εμφανίστηκε αποφασιστικός για το έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Αν σας μιλήσω ως Δήμαρχος, θα σας πω ότι θέλουμε να πετύχουμε. Αν σας μιλήσω ως πολίτης, θα σας πω ότι οφείλουμε να πετύχουμε! Γιατί δικαιούμαστε να ζήσουμε σε μία καλύτερη πόλη για όλους. Μια πόλη καθαρή, νοικοκυρεμένη, αισθητικά όμορφη και λειτουργική», σημείωσε.

Μίλησε για αλλαγή σελίδας και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε ότι μας εκλέξατε επιλέγοντας την ελπίδα από την απλή διαχείριση. Την αποτελεσματικότητα από ένα θολό όραμα. Τη γνώση από την απλή φιλοδοξία. Για να γυρίσουμε σελίδα.

Γι’ αυτό ερχόμαστε για να χτίσουμε και όχι να γκρεμίσουμε. Ερχόμαστε για να ενώσουμε την πόλη και όχι να τη χωρίσουμε. Αρκετά με τους διχασμούς, αρκετά με τις ρηχές αντιπαραθέσεις, με τους διαγκωνισμούς που έχουν επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχή της πόλης».

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του ανέφερε ότι ήδη μετά την εκλογή του κάλεσε κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου για συνεργασία σε κάθε επίπεδο. Όπως είπε, «σε λίγες μέρες ότι το διοικητικό σχήμα» που επέλεξε επιβεβαιώνει την πρόθεση του «να πορευτούμε όλοι μαζί».

«Είναι η ώρα να συμμαχήσουμε για τη Θεσσαλονίκη μας. Όχι μόνο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και το πολιτικό προσωπικό της πόλης, ο διοικητικός μηχανισμός του Δήμου οι ίδιοι οι πολίτες! Γιατί ήρθε επιτέλους η ώρα να τελειώσουμε με τα αυτονόητα! Ήρθε η ώρα ενωμένη αυτή η πόλη να κάνει ξανά μεγάλα βήματα μπροστά», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, μιλώντας για μια πορεία διαφορετική, μια πορεία ανάταξης.

«Θέλω να ξέρετε ότι αποτιμώ κάθε ψήφο προς το πρόσωπο μου ως μία δέσμευση προς τους συμπολίτες μου που συναντώ και θα συναντώ καθημερινά στις γειτονιές της πόλης μας», τόνισε στην ομιλία του νέος δήμαρχος.

Ο κ. Ζέρβας στην ομιλία του έκανε λόγο για «αστοχίες και η αδράνεια ετών απαξίωσαν πολλές ελπίδες και προσπάθειες αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης». «Στο χέρι μας είναι –ευκαιρία και χρέος μαζί- να το κάνουμε να μην ακούγεται ως κοινοτοπία και πολιτικαντισμός, αλλά ως ένα θαύμα: το success story της Θεσσαλονίκης, το επίτευγμα της δικής μας γενιάς», σημείωσε.

Περιγράφοντας το όραμά του έκανε λόγο για «μία πόλη με Μετρό, με ανακαινισμένο αεροδρόμιο, με λιμάνι σε αναπτυξιακή τροχιά, μία πόλη με αναπλασμένη τη ΔΕΘ, με αυξητικές τάσεις στον τουρισμό, στον υψηλού επιπέδου τουρισμό, με πράσινο και αστικές συγκοινωνίες – χερσαίες και θαλάσσιες, μία πόλη με σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, με χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με υποδομές, νέα γήπεδα, ποδηλατόδρομους, με ευταξία και με σοβαρή οικονομική δραστηριότητα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μία κανονική ευρωπαϊκή μητρόπολη».

«Όμως, παράλληλα με τη μνήμη και την απόδοση τιμής στο παρελθόν θα κοιτάξουμε το μέλλον. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μία smartcity, που θα αλλάξει αυτό που πιστεύει ο Έλληνας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορεί να γίνει μία zerowaste πόλη. Μπορεί να γίνει τόπος φιλοξενίας μεγάλων πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και αθλητικών events που θα αφήνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Θα δανειστούμε γνώση και τεχνογνωσία, θα εφαρμόσουμε καλές πρακτικές από πόλεις που τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά. Θα εργαστούμε, θα αγωνιστούμε, θα διεκδικήσουμε, θα οργανώσουμε, και θα αξιοποιήσουμε τους πόρους σωστά και ορθολογικά. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, ό,τι χρειάζεται. Γιατί θέλουμε στο τέλος της τετραετίας η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη διαφορετική, μια πόλη περήφανη και πρωταθλήτρια!», τόνισε.

Ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τρόπο μοναδικό και παράλληλα θα τιμήσουν και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή το 2022.

Ο νέος δήμαρχος έκλεισε την εναρκτήρια ομιλία του με μια τελευταία κουβέντα, μικρή παράφραση μιας παραίνεσης του προέδρου Κένεντι: «Σκέψου τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πόλη σου κι όχι τι μπορεί να κάνει η πόλη σου για σένα».

«Αυτό το μήνυμα που εκπέμπω προσωπικά εδώ και χρόνια, αυτό το μήνυμα που αποτέλεσε και το σύνθημα της δημοτικής μας ομάδας δεν είναι μια απλή φράση για εμένα, για μάς. Είναι η συλλογική μας ευθύνη που πρέπει να μας ακολουθεί διαρκώς. Είναι η ανάγκη να υπερβούμε τον εαυτό μας και τις εσφαλμένες νοοτροπίες. Είναι η πεποίθηση ότι μόνο με τη συνεργασία και τη συνευθύνη όλων μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Η Θεσσαλονίκη μας καλεί! Το παρόν απαιτεί! Το μέλλον μας προκαλεί! Είμαστε εδώ! Είμαστε έτοιμοι! Και είμαστε όλοι μαζί! Από αύριο, λοιπόν,λιγότεροι λόγοι και περισσότερο έργο», τόνισε.