Skip to main content

Ορκίστηκε η νέα αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας

O επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να αρχίσει άμεσα συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας.

Ορκίστηκε σήμερα η νέα αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας, εξέλιξη η οποία οδηγεί στην άρση της κηδεμονίας που είχε επιβάλλει η Μαδρίτη, μετά την απόπειρα απόσχισης το περασμένο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, στις πρώτες του δηλώσεις, ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να αρχίσει άμεσα συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, ο Καταλανός ηγέτης, μέλος της σκληρής πτέρυγας του αυτονομιστικού κινήματός και προσκείμενος στον αποπεμφθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, περιστοιχιζόταν από 13 συμβούλους, οι οποίοι θα απαρτίζουν την περιφερειακή κυβέρνηση.

Ενδεικτική των προθέσεών του ήταν η δήλωση ότι στόχος του είναι η επίτευξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται να κινηθεί προς την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με τη μορφή μιας δημοκρατίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.