Skip to main content

Ορκίστηκε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου, με τη στήριξη - για πρώτη φορά - τριών κομμάτων.

Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον ανώτατο πολιτειακό θώκο.

Ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, έδωσε τον οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο και ανέλαβε επίσημα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών, και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ Ιερωνύμου, η κα Σακελλαροπούλου ορκίστηκε «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας» να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού..

«Άξια» αναφώνησαν οι βουλευτές, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος της ευχήθηκε «καλή δύναμη».

Μετά την αναγνώση του όρκου η κ. Σακελλαροπούλου κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα χαιρετώντας με ένα νεύμα του κεφαλιού της και χωρίς χειραψίες.

Η τελετή ορκωμοσίας διεξήχθη σε στενό κύκλο βουλευτών, αξιωματούχων και καλεσμένων λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Νωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή στο Μέγαρο της Βουλής από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κων. Τασούλα και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές. Ως είθισται, κόκκινοι τάπητες στρώθηκαν στους διαδρόμους του κτιρίου ωστόσο τις παραδοσιακές χειραψίες αντικατέστησαν οι «επινεύσεις», όπως απαιτεί η περίσταση.

Την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προεδρεύοντος του α' αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη παρακολούθησαν περί τους 120 εκπροσώπους πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, 13 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, περί τους 35 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των παρισταμένων, μεσολαβούσε τουλάχιστον ένα κενό κάθισμα, για λόγους προφύλαξης.

Αμέσως μετά η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβεί για την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα την υποδεχθεί ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου, με τη στήριξη - για πρώτη φορά - τριών κομμάτων.

Η κα Σακελλαροπούλου είναι το 8ο πρόσωπο από τη μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενη τους Μιχ. Στασινόπουλο (1974-1975), Κων. Τσάτσο (1975-1980), Κων. Καραμανλή (1980-1985 και 1990-1995), Χρ. Σαρτζετάκη (1985-1990), Κων. Στεφανόπουλο (1995-2005), Κάρ. Παπούλια (2005-2015) και τον Πρ. Παυλόπουλο (2015-2020). Είναι επίσης η τρίτη με θητεία στο δικαστικό σώμα, μετά τους Μιχ. Στασινόπουλο (εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και τον Χρ. Σαρτζετάκη (Αρεοπαγίτης).