Skip to main content

Ορκίζεται δήμαρχος σήμερα ο Ζέρβας-Όλες οι λεπτομέρειες για την τελετή

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ορκίζεται σήμερα 61ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Θα δώσει θρησκευτικό όρκο και θα παραλάβει από τον Γ. Μπουτάρη το «Διάσημο»

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ορκίζεται σήμερα το απόγευμα 61ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αναλαμβάνει τα ηνία της πόλης, περίπου τρεις μήνες τμετά ην εκλογή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Από τις προηγούμενες ημέρες εστάλησαν περίπου 1.000 προσκλήσεις σε όλη την εθιμοτυπία του δήμου Θεσσαλονίκης, σε προξένους, πρυτάνεις, δημάρχους και φορείς της πόλης. Στην τελετή, η οποία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, πρόκειται να παρευρεθούν ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρος Καράογλου, βουλευτές της πόλης, οι δύο πρυτάνεις, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου καθώς και οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, Στρατού και Ναυτικού.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου θα βρίσκονται, επίσης, συγγενικά πρόσωπα τόσο του νέου δημάρχου, όσο και των εκλεγμένων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

Η τελετή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 19.00 και θα διαρκέσει περίπου μια ώρα. Στην αίθουσα θα παρευρίσκεται και ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος θα παραδώσει στον προκάτοχό του το «Διάσημο», το περιδέραιο που φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις επίσημες εκδηλώσεις.

Την ορκωμοσία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ενώ τελετάρχης θα είναι η γενική διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Τατάγια.

Ο κ. Ζέρβας θα δώσει θρησκευτικό όρκο, όπως και όποιοι άλλοι σύμβουλοι το επιθυμούν ενώ θα ακολουθήσει η ορκωμοσία των συμβούλων με πολιτικό όρκο. Στη συνέχεια ο νέος δήμαρχος θα απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό, περίπου 5 – 7 λεπτών.

Καθώς ο χώρος του δημοτικού συμβουλίου είναι περιορισμένης χωρητικότητας έχει προβλεφθεί να υπάρχουν τρεις οθόνες έξω από την αίθουσα, προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθήσει την τελετή ορκωμοσίας, ενώ θα γίνεται απευθείας μετάδοση και στη μεγάλη οθόνη προβολης που υπάρχει στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης».

Αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας θα ακολουθήσει μίνι δεξίωση στον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου μπροστά στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης». Εκεί θα υπάρχει μουσική και catering για τους παρευρισκόμενους στην ορκωμοσία. Σημειώνεται ότι τα έξοδα για τη δεξίωση και τα video wall δεν θα βαρύνουν τον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Με την τελετή ορκωμοσίας ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για να ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην διοίκηση του δήμου. Ο κ. Ζέρβας έχει καταλήξει στα άτομα που θα δώσει χαρτοφυλάκια και απομένουν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες.

Τέλος, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν οι Δημαιρεσίες για την εκλογή του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν την 1η ή την 8η Σεπτεμβρίου. Πρόεδρος πάντως του Σώματος θα είναι ο Δρόσος Τσαβλής, ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος από την παράταξη του νέου δημάρχου.